ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Κούβας για «κομμουνιστική καταπίεση»

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Κούβας για «κομμουνιστική καταπίεση»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Κούβας, στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στην κομμουνιστική καταπίεση, όπως υποστήριξε.

"Σήμερα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μάχης μας ενάντια στην κομμουνιστική καταπίεση, ανακοινώνω ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα απαγορεύσει στους Αμερικανούς ταξιδιώτες να παραμένουν σε ακίνητα που ανήκουν στην κουβανική κυβέρνηση. Περιορίζουμε επίσης περαιτέρω την εισαγωγή αλκοόλ και κουβανικού καπνού" τόνισε ο Τραμπ μιλώντας σε βετεράνους της αποτυχημένης απόπειρας αμερικανική εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επέκτεινε στις το περασμένο φθινόπωρο τους εμπορικούς περιορισμούς κατά της Κούβας για ένα έτος. Μεταξύ άλλων, η Ουάσινγκτον είχε επιβάλλει αποκλεισμό της Αβάνας από την εκμίσθωση και ενοικίαση εμπορικών αεροσκαφών.

Τον Απρίλιο του 2019, η αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε "την εφαρμογή του κεφαλαίου ΙΙΙ του νόμου Helms-Burton", του 1996, ενός νόμου που έχει παγώσει από την Ουάσιγκτον για να μην θιγούν οι σύμμαχοί της.

Ο νόμος επιτρέπει θεωρητικά, κυρίως στους Κουβανούς εξόριστους, να προσφύγουν στα αμερικανικά ομοσπονδιακά δικαστήρια κατά των εταιρειών που απέκτησαν κέρδη χάρις σε εθνικοποιημένες επιχειρήσεις μετά την επανάσταση του 1959 στο νησί της Καραϊβικής.

Σημειώνεται ότι το 2014 οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αρχίσουν να εργάζονται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Τότε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ήρε πολλούς περιορισμούς που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών.