8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ και Κολομβία θα αντιταχθούν σε «προσπάθειες αποσταθεροποίησης» των εκλογών

ΗΠΑ και Κολομβία θα αντιταχθούν σε «προσπάθειες αποσταθεροποίησης» των εκλογών

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κολομβίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιταχθούν σε «ξένους παράγοντες» που θα αποπειραθούν να αποσταθεροποιήσουν τις εκλογές της άνοιξης στη χώρα των Άνδεων, ανακοίνωσαν χθες.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε και η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκαν στην προεδρία στην Μπογοτά για να συζητήσουν σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια, τη δημοκρατία και την οικονομία.

«Η επιθυμία μας είναι να γίνουν εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, εκλογές των Κολομβιανών για τους Κολομβιανούς, και πρέπει να τις προστατεύσουμε έναντι εξωτερικών παραγόντων που θέλουν να τις χειραγωγήσουν, όπως έχουν αποπειραθεί να κάνουν και σε άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε η κυρία Νούλαντ στον Τύπο.

Χαρακτήρισε «απειλές» τις κυβερνοεπιθέσεις, την «παραπληροφόρηση» και τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων», μιλώντας για επιθέσεις που δεν έχουν «κολομβιανή προέλευση».

Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη Ρωσία, η δήλωσή της καταγράφηκε τέσσερις ημέρες μετά τις καταγγελίες από την κυβέρνηση της Κολομβίας περί «ανάμιξης» της Μόσχας στα σύνορά της με τη Βενεζουέλα – τις οποίες απέρριψε ο ρώσος πρεσβευτής στην Μπογοτά.

Ο ρώσος πρεσβευτής, ο Νικολάι Ταβντουμάτζε, συναντήθηκε προχθές Δευτέρα με την κολομβιανή υπουργό Εξωτερικών Μάρτα Λουσία Ραμίρες και δεσμεύτηκε ότι η στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας στη Βενεζουέλα δεν θα βρεθεί στα χέρια των ένοπλων ομάδων που δρουν στα πορώδη σύνορα των δύο χωρών με σχέσεις εξαιρετικά τεταμένες.

Χθες Τρίτη, ο πρόεδρος Ντούκε επέμεινε στο ότι «υπάρχουν εξωτερικές επιρροές οι οποίες επιδιώκουν τη χειραγώγηση της πληροφόρησης και τον επηρεασμό των συμπεριφορών προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ