Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ»: Θα υπάρξει και δεύτερο, ίσως και τρίτο, κύμα της πανδημίας

 Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ»: Θα υπάρξει και δεύτερο, ίσως και τρίτο, κύμα της πανδημίας

Τη βεβαιότητά του πως θα υπάρξει και δεύτερο, «ενδεχομένως και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού», εξέφρασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, ο καθηγητής Λόταρ Βίλερ ανακοίνωσε πως «γνωρίζουμε ότι με μεγάλη βεβαιότητα θα υπάρξει και δεύτερο κύμα. Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι σίγουροι γι' αυτό και πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα». Επισήμανε μάλιστα πως γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο η σχεδιαζόμενη εφαρμογή για την ιχνηλάτηση των επαφών θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ενόψει των αποφάσεων για περαιτέρω άρση των περιορισμών στη Γερμανία, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου που έχει την επιστημονική ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα τόνισε ότι, «όσο χαλαρώνουμε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για νέα κρούσματα».

Γι' αυτό, διευκρίνισε, «η πολιτεία διευρύνει τα μέσα της» και πρόσθεσε: «Τα κρούσματα πρέπει να αναγνωρίζονται γρήγορα και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους».

Ο κ. Βίλερ  διαβεβαίωσε ότι το σύστημα υγείας της Γερμανίας είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένο για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού απ' ό,τι ήταν για το πρώτο.

Τόνισε, τέλος, πως η τήρηση των αποστάσεων είναι η νέα κανονικότητα. «Έχουμε δουλέψει σκληρά για τις σημερινές επιτυχίες. Δεν πρέπει τώρα να τις θέσουμε σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.