Ημέρα 3η: Ουδέν νεότερο από το μέτωπο των Βρυξελλών

Ημέρα 3η: Ουδέν νεότερο από το μέτωπο των Βρυξελλών

Tρεις ημέρες διαπραγματεύσεων αλλά το ημερολόγιο είναι ακόμη λευκό. Η Σύνοδος Κορυφής φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και σήμερα για τέταρτη ημέρα χωρίς να αποκλείεται ο συμβιβασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης να παραπεμφθεί ακόμη και για τα τέλη Ιουλίου. Μόνο βέβαιο είναι ότι έπειτα από 72 ώρες παζαριών εκείνοι που κερδίζουν πόντους είναι το μπλοκ των “σκληρών” του Βορρά.

“Καλύτερα η Ευρώπη να συμφωνήσει σε κάτι μεγάλο, παρά σε κάτι γρήγορο”, ήταν η διόλου τυχαία χθεσινή έκκληση της Κριστίν Λανγκάρντ προς τους “27”, καθώς είναι πασιφανές ότι η όποια λύση θα αφορά ένα λιγότερο τολμηρό από το αρχικό πακέτο, μικρότερες επιχορηγήσεις, αυστηρότερους όρους εκταμίευσης, περισσότερες δεσμεύσεις. 

Είναι εκείνο που επιδιώκει ο πρωταγωνιστής αυτής της Συνόδου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε ο οποίος και έχει εκλογές τον Μάρτιο του 2021. Η σκληρή του στάση συνδέεται με τον ενδοκυβερνητικό ανταγωνισμό από τον φερόμενο ως διεκδικητή για την πρωθυπουργία, τον επίσης σκληρό υπ. Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα. 

Το γεγονός αναδεικνύει και την πολιτική διάσταση του προβλήματος της Ευρώπης. Την ώρα που οι οικονομίες της βουλιάζουν, οι προβλέψεις για την ύφεση μεγαλώνουν και ένα δεύτερο κύμα πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών μια ολόκληρη Ευρώπη σέρνεται πίσω από εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, όπως αυτή της Ολλανδίας.

Σίγουρα οι διαφορές Βορρά-Νότου ήταν και παραμένουν μεγάλες. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι ποιός από τους δύο θα κερδίσει, παρά πόσο έτοιμη είναι η Ευρώπη να κάνει το επόμενο βήμα. Το μεγάλο άλμα στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση, να τολμήσει δηλαδή για το κάτι παραπάνω, όπως είπε ξανά χθες η Λανγκαρντ, αντί να βολευτεί με ένα ακόμη συμβιβασμό. Αν δεν είναι έτοιμη, τότε πολύ απλά θα την προσπεράσουν τα γεγονότα. Προς ώρας δείχνει να πληρώνει τον ενδοκυβερνητικό ανταγωνισμό της ολλανδικής κυβέρνησης.

Οι αγορές

Ενα ερώτημα φυσικά είναι τι στάση θα τηρήσουν απέναντι στα παραπάνω σήμερα οι αγορές. Αν και ουδείς μπορεί να την προεξοφλήσει, ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανώς να μην είναι και τόσο αρνητική, ακριβώς επειδή οι αγορές γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να συννενοηθούν οι Ευρωπαίοι. Καλού- κακού πάντως Μέρκελ και Μακρόν εφέροντο να πιέζουν όλες τις πλευρές για την σύνταξη ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι σημειώνεται πρόοδος.

Το χάσμα που μας χωρίζει ακόμη από την λύση το δείχνουν τα όσα φαίρεται να είπε χθες το βράδυ στον Μ.Ρούτε ο Ιταλός ομόλογός του Τζ. Κόντε, έτσι όπως τα μεταφέρει το Politico.

“Μπορεί να είσαι ήρωας στην πατρίδα σου για λίγες μέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες θα είσαι υπεύθυνος ενώπιον όλων των ευρωπαίων επειδή έβαλες εμπόδια σε μια επαρκή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην κρίση” φέρεται να είπε ο Κόντε στον Ρούτε κατά την διάρκεια μιας μακράς συνάντησης στην οποία συμμετείχαν οι δύο ηγέτες μαζί με πρωθυπουργούς χωρών της ομάδας των “σκληρών”.

Που βρισκόμαστε

Στο δια ταύτα, έπειτα από τρία εικοσιτετράωρα συζητήσεων, προτάσεων επί αντιπροτάσεων, παραχωρήσεων και συμβιβασμών, τα ανοικτά μέτωπα μέχρι και την μία μετά τα μεσάνυχτα ήταν ακόμη αρκετά. 

Στο ύψος των επιχορηγήσεων παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των 350 δισ. ευρώ. που ζητούν οι «φειδωλοί» και του ορίου των 400 δισ. ευρώ που απαιτούν οι Νότιοι, η Γερμανία και η Γαλλία.

Διαφωνία επίσης υπάρχει για τον τρόπο που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, καθώς οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις εκταμιεύσεις ενώ οι χώρες του Νότου δεν δέχονται κάτι τέτοιο. 

Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες διαρροές, η Ολλανδία και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν τις πιέσεις ως προς το βέτο που θέλουν να ασκούν όταν και εφόσον μια χώρα αποκλίνει από ένα συγκεκριμένο πλάνο μεταρρυθμίσεων το οποίο θέλουν να συνδέσουν με τις εκταμιεύσεις.

Επίσης σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες η Ολλανδία φέρεται να έχει θέσει στο τραπέζι αίτημα για αυξημένη επιτήρηση ανάλογα με το ύψος των επιχορηγήσεων που θα εισπράττει κάθε χώρα.

Εκτός των παραπάνω σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα της διασύνδεσης της χρηματοδότησης με το σεβασμό των άρχων του κράτους δίκαιου. Η Ουγγαρία του Β.Ορμπαν, συνεπικουρούμενη από την Πολωνία συνεχίζουν να αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη.