Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με υδροηλεκτρική ενέργεια

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με υδροηλεκτρική ενέργεια

Το BMW Group θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά τοπικά παραγόμενη, πράσινη υδροηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή των νέων ηλεκτρικών BMW iX* και BMW i4 στα Εργοστάσια του Dingolfing και του Μονάχου. Ως εκ τούτου, έχει συνάψει συμβάσεις με τις εταιρείες Stadtwerke München and RWE Supply & Trading για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την εκμετάλλευση της δυναμικής ενέργειας του νερού των ποταμών Isar και Lech. Ο Milan Nedeljković, μέλος του Δ.Σ. υπεύθυνος για την Παραγωγή δήλωσε: «Υιοθετούμε μία ολιστική στρατηγική βιωσιμότητας. Αντί να ελαχιστοποιούμε απλά τις εκπομπές ρύπων κατά τη λειτουργία των αυτοκινήτων, προσπαθούμε να μειώσουμε σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα των διαδικασιών παραγωγής μας».

Ήδη οι εγκαταστάσεις παραγωγής του BMW Group σε όλο τον κόσμο λειτουργούν αποκλειστικά με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. «Το νέο στοιχείο είναι ότι στο μέλλον θα προμηθευόμαστε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από τοπικούς προμηθευτές που βρίσκονται κοντά στα εργοστάσιά μας», εξηγεί ο Nedeljković. Η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή της BMW iX* θα προέρχεται από τους σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας του ποταμού Isar στο Uppenborn, μεταξύ Moosburg και Landshut, ενώ για την παραγωγή της BMW i4 θα χρησιμοποιείται ενέργεια από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του ποταμού Lech στο Gersthofen και το Rain. Η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή μιας ευρείας γκάμας εξαρτημάτων για τα δύο ηλεκτρικά μοντέλα στα εργοστάσια του BMW Group σε Landshut (Λάντσχουτ), Dingolfing (Ντίνγκολφινγκ) και Βερολίνο.

«Οι συμβάσεις μας με άμεσους προμηθευτές ενισχύουν περαιτέρω τα οικολογικά διαπιστευτήρια της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή», τόνισε ο Nedeljković. Αλλά εκτός από τη σύναψη όλο και περισσότερων τέτοιων συμβάσεων, το BMW Group αυξάνει το ποσοστό της ανανεώσιμης ή μηδενικού άνθρακα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει το ίδιο. Από το 2013, για παράδειγμα, οι τέσσερις ανεμογεννήτριες στο εργοστάσιο της Λειψίας έχουν προσφέρει όλη την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή του BMW i3*. Ένα ακόμα από τα αρκετά παραδείγματα του δικτύου παραγωγής του BMW Group είναι το νέο εργοστάσιο στο San Luis Potosí στο Μεξικό, όπου η παραγωγή τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια που προέρχεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο στο χώρο των εγκαταστάσεων.

Οι ενεργειακοί στόχοι που έχει θέσει το BMW Group έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μεταξύ 2006 και 2019, οι ρύποι από την παραγωγή μειώθηκαν πάνω από 70% ανά όχημα. Αναφερόμενος στο μέλλον, ο Nedeljković δήλωσε: «Επιθυμία μας είναι να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 κατά 80% επιπλέον μέχρι το 2030, ώστε να φτάσουν κάτω από το 10% των ρύπων του 2006».

Το BMW Group ξεκινά από μία ισχυρή βάση, έχοντας ανεβάσει τον πήχη κατ’ επανάληψη τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα της βιωσιμότητας. Η συνεχής βελτίωση παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Πέρα από την προμήθεια αποκλειστικά πράσινης ενέργειας, από το 2020 το BMW Group επενδύει συστηματικά στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης – εν μέρει αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της ψηφιοποίησης. Η ανάλυση δεδομένων έχει ήδη βοηθήσει στο να γίνει η παραγωγή πιο αποδοτική, για παράδειγμα, με προληπτική συντήρηση μηχανημάτων και μείωση του αριθμού των απορριφθέντων εξαρτημάτων από το φανοποιείο. Εκτός από τη δραστική μείωση των πραγματικών εκπομπών CO2, το BMW Group θα αντισταθμίσει πλήρως τους υπόλοιπους ρύπους (Scope 1 + 2) μέσω σχετικών πιστοποιητικών.