Ηλ. Μόσιαλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 55 ετών

Ηλ. Μόσιαλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 55 ετών

«Τα αποτελέσματα των εμβολιασμών στη Σκωτία έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία», επισημαίνει σε άρθρο του για τα εμβόλια ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία αναφέρει:

«Φαίνεται ότι το εμβόλιο της ΑΖ σε αυτή τη μελέτη ήταν πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της Pfizer στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Στη μελέτη δεν αναφέρονται στα διαφορετικά στελέχη του ιού που ευθύνονται για τις λοιμώξεις αλλά γνωρίζουμε ότι και τα δύο εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα κυρίαρχα στελέχη στην Ευρώπη και στη Μεγάλη Βρετανία.

Παρότι δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία (ανά εμβόλιο και ανά ηλικιακή ομάδα) αλλά συνολικά ανά ηλικιακή ομάδα για τα δύο εμβόλια, όταν ένα εμβόλιο όπως της ΑstraΖeneca έχει αποτελεσματικότητα 90% σε όλες τις ηλικίες δεν αναμένουμε να έχει πολύ μικρότερη στους άνω των 55/65 ετών.

Πιο αναλυτικά, τα αποτελέσματα των εμβολιασμών (όπως παρουσιάζονται σε μια προδημοσίευση μιας μελέτης από τη Σκωτία), δείχνουν πως μια δόση -είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της AstraZeneca- είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις στον κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID-19. 

Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν κατά 85% αποτελεσματική στην αποτροπή των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω λοίμωξης από COVID-19 (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 76 έως 91) στο διάστημα 28-34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Για το ίδιο χρονικό διάστημα το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν αποτελεσματικό στην μείωση των νοσηλειών κατά 94% (95% CI 73 έως 99).
Παρόλο που φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά στα επίπεδα αποτελεσματικότητας που μετρήθηκαν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, η μείωση των νοσηλείας για τις ηλικιωμένες ομάδες εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακά υψηλή.

Όπως έχω ξαναπεί, ο πρωταρχικός στόχος όλων των εκστρατειών εμβολιασμού είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι να αρρωσταίνουν σοβαρά και να χάνονται ζωές.

Μετά το Ισραήλ βλέπουμε πως οι εμβολιασμοί αποτρέπουν τις νοσηλείες και στη Σκωτία.

Θέλω εδώ να τονίσω πως είναι πολύ σημαντικό πως η ανάλυση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών (συνολικά, και για τα 2 εμβόλια) για την πρόληψη νοσηλείας στις 28-34 ημέρες μετά τον εμβολιασμό ανήλθε στο 81% για άτομα ηλικίας 80 και άνω ετών».

Μένει να μάθουμε πόσο διαρκεί αυτή η προστασία με τη μία δόση του εμβολίου. Αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Θα περιμένουμε βέβαια και τη δημοσίευση και - ελπίζω σύντομα σε επόμενες δημοσιεύσεις - περισσότερες λεπτομέρειες για την αναλογία των παραλλαγών του ιού σε αυτά τα ποσοστά. Αναμένουμε επίσης αντίστοιχες μελέτες και από άλλες χώρες και ελπίζω σύντομα και νέες οδηγίες για το ηλικιακό εύρος χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.