Η υποχώρηση της πανδημίας ανοίγει τα σύνορα στη Βαλτική

Η υποχώρηση της πανδημίας ανοίγει τα σύνορα στη Βαλτική

Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία προγραμματίζουν να ανοίξουν από τις 15 Μαΐου τα σύνορά τους αποκλειστικά για τους πολίτες των χωρών τους, δημιουργώντας έτσι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα «ταξιδιωτικό κέλυφος» της Βαλτικής στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις που είχε καταστήσει αναγκαίους η πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών.

Η ταξιδιωτική περιοχή της Βαλτικής θα αποτελέσει την πρώτη στο είδος της περιγεγραμμένη έκταση μετακινήσεων στην ΕΕ. Οι περισσότερες χώρες στην ήπειρο σταδιακά απαγόρευσαν την είσοδο στους αλλοδαπούς κι επέβαλαν καραντίνα στους αφικνούμενους ταξιδιώτες όσο ο νέος κορονοϊός εξαπλώνονταν σε ολόκληρη την έκτασή της.

«Συμφωνήσαμε πως και τα τρία κράτη της Βαλτικής έχουν περιορίσει ικανά την μετάδοση του κορονοϊού και πως αντίστοιχα εμπιστευόμαστε τα συστήματα υγείας η μία χώρα της άλλης», τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Σαούλιους Σκβέρνλις .

«Συνεπώς από τις 15 Μαΐου καταργούμε όλους τους περιορισμούς για τους πολίτες της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας που ταξιδεύουν μέσα στα κράτη της Βαλτικής», ανακοινώνει ο ίδιος.

Ωστόσο, στην ανάρτησή του ο Σκβέρνλις διευκρινίζει πως οι πολίτες που θα εισέρχονται στην περιοχή αυτή από άλλες χώρες θα χρειάζεται να απομονώνονται για 14 ημέρες.

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, που μεταξύ τους είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, σχεδιάζουν επίσης προσεκτικά τη λήψη μέτρων για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους έπειτα από το lockdown, που επιβλήθηκε με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων σε αυτές τις χώρες.

Την ίδια στιγμή, τα νέα κρούσματα COVID-19 στη Βαλτική πρόσφατα έχουν μειωθεί σημαντικά, με καμία από τις τρεις χώρες να αναφέρει χθες περισσότερα από 5 νέα κρούσματα. Από την έναρξη της πανδημίας, η Λιθουανία κατέγραψε 48 θανάτους από κορονοϊό, η Λετονία 17 και η Εσθονία 55.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ