8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Η τραγωδία του προσφυγικού στην Ουκρανία

Η τραγωδία του προσφυγικού στην Ουκρανία
Ap Images

Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φεύγουν από τη χώρα, αλλά και οι ακόμα περισσότεροι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αυτή την ξαφνική ανθρωπιστική κρίση καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι πρόσφυγες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Αν και ο κίνδυνος μίας ρωσικής εισβολής είχε γίνει εμφανής τους τελευταίους μήνες, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα έτοιμος για το δράμα που έχει προκληθεί στην Ουκρανία. Ήδη τις πρώτες ημέρες οι αριθμοί των προσφύγων ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, πιέζοντας άμεσα τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας. Τα νούμερα των ανθρώπων που βρέθηκαν εκτός της χώρας τους τρομάζουν.

Άνω των 450 χιλιάδων προσφύγων έχουν κατευθυνθεί στην Πολωνία, 110 χιλιάδες στην Ουγγαρία και δεκάδες χιλιάδες στη Μολδαβία, τη Σκωτία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες. Παρά τη μη γειτνίαση με την Ουκρανία, στην Ελλάδα έχουν καταφθάσει, άνω των 1.000 προσφύγων.

Η προσφυγική κρίση αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και τον πυρήνα της Ευρώπης. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν σε χώρες όπως η Ιταλία, μέχρι και 800.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Οι πρώτες προβλέψεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κυμαίνονται στα 4 εκατομμύρια, ενώ αντίστοιχα 7 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να φύγουν από τις εστίες τους.

Η προσφυγική κρίση της Ουκρανίας αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Η ευθύνη βέβαια είναι βαριά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση.

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αρμόδιων υπουργών Εσωτερικών των κρατών μελών φαίνεται να προκρίνεται η λύση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας, που θα έδινε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να ζήσουν και να εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα τρία χρόνια. Η πρόταση φαίνεται να κερδίζει την αποδοχή μίας πλειοψηφίας κρατών-μελών, καθώς υπάρχει πολιτική βούληση για άμεσες ενέργειες.

Πέρα από την πολιτική συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ζήτημα, στον πυρήνα της Ένωσης είναι σαφής η διάκριση της σημερινής κρίσης, μεταξύ της εκμετάλλευσης των προσφύγων ως πολιτικό όπλο, όπως είχε κάνει το καθεστώς του Λουκασένκο στη Λευκορωσία και παλαιότερα του Ερντογάν στην Τουρκία.