ΓΔ: 891,50 -14,57 (-1,61 %)

Τζίρος: 51,25 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 891,50 -14,57 (-1,61 %)

Τζίρος: 51,25 εκατ. €   RT

Τ. Ερντογάν: Η Τουρκία εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Η Τουρκία εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης, μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Μετά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς, αλλά και την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία εργάζεται για μία ειρηνική επίλυση της διαμάχης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν κάλεσε για τον τερματισμό της κλιμάκωσης των εντάσεων στο Ντονμπάς, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στην Κωνσταντινούπολη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δηλώνοντας του, την ετοιμότητα της Τουρκίας να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Ο ίδιος μάλιστα, συζήτησε το ίδιο ζήτημα στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, με τον Πούτιν να κατηγορεί την Ουκρανία για «επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες» στο Ντονμπάς.

Αξίζει να επισημανθεί πως το Κίεβο έχει αυξήσει την επιφυλακή του για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, αλλά και σχετικά με την κλιμάκωση της βίας στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αποσχιστών που έχουν τη ρωσική υποστήριξη, στο Ντονμπάς.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δηλώνουν πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, από οποιαδήποτε άλλη φορά, μετά το 2014, όταν κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία και υποστήριξε τους αποσχιστές στο Ντονμπάς.

 Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας ενδέχεται να έχουν μία συνάντηση για να συζητήσουν τις κλιμακούμενες εντάσεις σχετικά με το Ντονμπάς, την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε χτες, ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας της ουκρανικής ομάδας επικοινωνίας για το Ντονμπάς.

«Θα είναι συνάντηση της Τρόικας της Νορμανδίας, που αποτελείται από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ουκρανία…, Νομίζω ότι η (συνάντηση) είναι ζήτημα μιας εβδομάδας, λιγότερο ή περισσότερο», επισήμανε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό Ukraina 24 τονίζοντας ότι το Κίεβο δεν αναμένει κάτι σημαντικό από τη συνάντηση της Ομάδας των συμβούλων της ομάδας Νορμανδία 4, η οποία στο σύνολό της συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία, που έχει προγραμματιστεί για την 14η Απριλίου.

Επιπροσθέτως χτες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Τουρκία σταθερά στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "βασικός μας στόχος είναι η Μαύρη Θάλασσα να συνεχίσει να είναι μια θάλασσα ειρήνης, ηρεμίας και συνεργασίας". Ο Ερντογάν εστίασε μάλιστα στην υφιστάμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθιστώντας σαφές ότι δεν "στοχεύει σε συγκεκριμένη τρίτη χώρα".

"Έχοντας υπόψιν θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε επίπεδο υπουργών άμυνας και εξωτερικών των δύο κρατών. Ως εκ τούτου, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν έκανε έκκληση για τον τερματισμό της έντασης στην περιοχή, με "μια ειρηνική και διπλωματική" λύση και τόνισε επίσης την υποστήριξή του στις συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ