Η στρατηγική Μπάιντεν για τη Βενεζουέλα του Μαδούρο

Η στρατηγική Μπάιντεν για τη Βενεζουέλα του Μαδούρο

Από τη στιγμή που ο Νικολά Μαδούρο ανακοίνωσε τη νίκη σε προδήλως παράτυπες εκλογές πριν από 3 χρόνια, η οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί σε υπέρτατο βαθμό, πλήττοντας όλα τα στρώματα του πληθυσμού. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει την κρίση στην χώρα.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η προεδρία Μπάιντεν κατέστησε ξεκάθαρο πως έχει σκοπό να μεταβάλει την πολιτική του προκατόχου του. Ο Τραμπ είχε βαφτίσει τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα ως τρόικα της τυραννίας. Για τη Βενεζουέλα ειδικότερα θεωρούσε πως οι κυρώσεις εναντίον της θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το καθεστώς Μαδούρο.

Αυτό βέβαια δεν έχει συμβεί, καθώς το βενεζουελάνικο καθεστώς διατηρεί τα ερείσματα του στις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας, παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση.

Από τη μεριά του, ο Μπάιντεν εξ’ αρχής είχε δηλώσει την αντίθεση του στο αυταρχικό καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Ωστόσο, η νέα διοίκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε την πρόθεση να επανεξετάσει κάποιες από τις κυρώσεις απέναντι στη Βενεζουέλα, με το σκεπτικό πως έχουν καταστεί αναποτελεσματικές, καθώς το καθεστώς Μαδούρο έχει βρει τρόπους να τις παρακάμπτει με συναλλαγές μέσω τρίτων.

Επιπρόσθετα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός προσωρινού καθεστώτος προστασίας για τους Βενεζουελάνους που βρίσκονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνοντας μία λύση σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο ίδιος ο Μαδούρο επέτρεψε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, που πριν απαγόρευε καθώς δεν μπορούσε να ελέγξει, ενώ η μείωση της ποινής φυλάκισης ορισμένων τραπεζικών με διπλή υπηκοότητα εκλήφθηκαν ως μία κίνηση καλής θέλησης.

Ο Μαδούρο μπορεί να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως μία συνεννόηση με την αντιπολίτευση, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό το ενδεχόμενο, να είναι μία προσωρινή λύση. Ωστόσο, η έναρξη διαπραγματεύσεων δεν αποτελούν πανάκεια, όπως αναγνωρίζουν στην Ουάσιγκτον.

Το καθεστώς Μαδούρο μπορεί να τις χρησιμοποιήσει εργαλειακά, ώστε να πάρει μία ανάσα και να βελτιώσει τη θέση του, δίχως να κάνει καμία παραχώρηση.

Ταυτόχρονα, το Καράκας δοκιμάζει τις αντοχές της νέας προεδρίας. Από πέρυσι υπήρξαν αναφορές πως η Βενεζουέλα έχει συνάψει μία νέα συμφωνία εξοπλισμών με το Ιράν, που συμπεριελάμβανε πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, όπως αναφέρει το περιοδικό Politico. Η προεδρία Τραμπ είχε προειδοποιήσει τον Μαδούρο πως η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν δριμεία.

Σήμερα, υπάρχει η ανησυχία πως ιρανικά πλοία κατευθύνονται προς τη Βενεζουέλα, ενδεχομένως προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν την ηπιότερη προσέγγιση της προεδρίας Μπάιντεν. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος όπως και την προηγούμενη χρονιά προειδοποίησε πως θα λάβει κάθε κατάλληλο μέτρο εάν το Καράκας προχωρήσει.

Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε το μήνυμα πως δεν θα γίνει αποδεκτή κάποια στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα σε δύο εκ των βασικών αντίπαλων καθεστώτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Βέβαια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχε κριτική για τη νέα ήπια προσέγγιση από την προεδρία Μπάιντεν.

Ο βασικός σκοπός του καθεστώτος Μαδούρο είναι να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, έως ότου ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το γνωρίζουν αυτό και θεωρούν πως ο χρόνος κυλάει εναντίον του.

Από την άλλη μεριά, η παντελής απουσία από την εσωτερική πολιτική σκηνή της αντιπολίτευσης του Γκουαϊδό, την οποία οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως νόμιμη κυβέρνηση, μειώνει την επιρροή της στον πληθυσμό, παρά την αυξάνει. Εφ’ όσον δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική στη χώρα, η λύση στη Βενεζουέλα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.