Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, 11:30

-A +A

Κινεζικό ΥΠΕΞ προς τις ΗΠΑ: «Η σταθερότητα στις διμερείς σχέσεις εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων»

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, 11:30
«Η σταθερότητα στις διμερείς σχέσεις εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων»
-A +A

Την άποψη πως η διατήρηση των διμερών σχέσεων σε σταθερό επίπεδο εξυπηρετεί αμφότερες τις πλευρές εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο των δηλώσεων του Ντ. Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε πως μία πιθανή εξέλιξη θα ήταν η διακοπή όλων των σχέσεων με την Κίνα.

Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την κινεζική πλευρά, με στόχο την διατήρηση σταθερών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, την στιγμή που η κατάσταση μεταξύ τους βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχος να εκτοξεύουν κατηγορίες εναντίον της Κίνας σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας και να ζητούν την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Κίνας απειλώντας ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να διακόψει κάθε σχέση με το Πεκίνο, τονίζοντας πως σε μια τέτοια εξέλιξη οι ΗΠΑ θα εξοικονομούσαν ακόμα και 500 δισ. δολάρια.

«Έχω πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αλλά προς το παρόν δεν θέλω να του μιλήσω», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business και ειδικότερα στην εκπομπή της Μαρία Μπαρτιρομο.

Όταν ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, απάντησε πολύ αόριστα, αλλά απειλητικά «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».

«Θα εξοικονομούσαμε 500 δισ. δολάρια αν διακόπταμε κάθε σχέση», υποστήριξε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπολύει απειλές κατά του Πεκίνου η αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διακόψει κάθε σχέση. 

Ερωτηθείς πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, ο Τραμπ απάντησε: «Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό. Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο.»

Χθες εξάλλου, ο Τραμπ δήλωσε ότι τα οφέλη από την εμπορική συμφωνία με την Κίνα ωχριούν μπροστά στη ζημιά που έχει προκαλέσει ο κορονοϊος ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο προέρχεται από το Πεκίνο.

«Όπως έχω πει εδώ και καιρό, η διαπραγμάτευση με την Κίνα κοστίζει ακριβά. Μόλις πετύχαμε μια σπουδαία εμπορική συμφωνία και ενώ το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, ο κόσμος χτυπήθηκε από τη μάστιγα που ήρθε από την Κίνα. Ούτε 100 εμπορικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά - και όλες αυτές τις αθώες ζωές που χάθηκαν», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα