«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Η πανδημία επιταχύνεται - Απέχει πολύ από το τέλος της

Η πανδημία επιταχύνεται - Απέχει πολύ από το τέλος της

Η πανδημία της Covid-19 όχι μόνο απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της αλλά και «επιταχύνεται», καθώς οι χώρες αίρουν σταδιακά το lockdown προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, καλώντας όλο τον κόσμο να δράσει, χωρίς να περιμένει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Γκεμπρεγέσους, «θέλουμε όλοι μας να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι (η πανδημία) ακόμη απέχει πολύ από το τέλος της» και επισήμανε στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι «μολονότι πολλές χώρες έχουν κάνει κάποια πρόοδο, η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνεται».

«Αύριο συμπληρώνονται έξι μήνες αφότου ο ΠΟΥ έλαβε τις πρώτες αναφορές σχετικά με τα κρούσματα πνευμονίας άγνωστης προέλευσης στην Κίνα», σημείωσε ακόμα και πρόσθεσε ότι από την ημέρα που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα  έχουν προσβληθεί 10 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 500.000 πέθαναν.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει μια αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα η οποία θα βοηθήσει στην έρευνα της προέλευσης του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε στην ίδια συνέντευξη ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την ασθένεια, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη.

«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν την ασθένεια και να ανακόψουν την εξάπλωσή της κάνοντας εξετάσεις, απομονώνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ιχνηλατώντας τις επαφές τους», πρόσθεσε και ξεχώρισε την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία για την «ολοκληρωμένη, συνεχή στρατηγική» τους κατά του ιού, όπως ανέφερε.

Επίσης, ο Ράιαν χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στην αμερικανική ήπειρο, τονίζοντας ότι η Βραζιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «μεγάλη πρόκληση» και κατέληξε μεταξύ άλλων «δεν μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό με ιδεολογίες».