Η πανδημία βάζει δύσκολα στο εμβόλιο της γρίπης

Η πανδημία βάζει δύσκολα στο εμβόλιο της γρίπης

Σε γρίφο εξελίσσεται το θέμα των εμβολίων κατά της γρίπης για τη φετινή χειμερινή περίοδο, στην προσπάθεια ανακοπής της εποχικής επιδημίας προκειμένου το σύστημα υγείας να αντέξει την πίεση από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι προβληματισμοί που δημιουργούνται προμηνύουν έναν χειμώνα στον οποίο προστίθενται ολοένα και περισσότερες δυσκολίες. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την επιδημία της γρίπης ταυτόχρονα με την πανδημία; Τα 4 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια που θα πάρει φέτος η χώρα θα φτάσουν εγκαίρως σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη; Πόσο σημαντικότερος είναι φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός; Πόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος στην Αττική που παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα μας;

Σε μια στιγμή που χρειάζεται να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του πανδημικού ιού, όπου οι συνεχείς μεταλλάξεις του δημιουργούν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, έρχονται συνεχώς και νέες δυσκολίες στο φετινό χειμώνα.

Η πρώτη δυσκολία με την οποία τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι η ανοσοποίηση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού κατά της γρίπης, σε μια περίοδο που η παγκόσμια ζήτηση για αντιγριπικό εμβόλιο έχει χτυπήσει «κόκκινο», ενώ η παραγωγή των εμβολίων ξεκίνησε με μια σειρά εμπόδια, ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας.

Η περίπλοκη κατάσταση στην οποία βρίσκονται όλες οι χώρες, με διάφορα περιοριστικά να εφαρμόζονται ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, οδήγησε τη χώρα μας, να προχωρήσει σε κεντρική προμήθεια, και έναρξη της συνταγογράφησής τους μέσω του ΕΟΠΥΥ από τις 28 Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά φέτος, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή, γεγονός που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να προμηθευτούν οι ίδιοι το εμβόλιό τους απ΄ευθείας από το φαρμακείο, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία μέσω του ασφαλιστικού τους φορέα.

Και εδώ είναι που δημιουργούνται οι περιπλοκές, σε συνδυασμό με την πρακτική που ακολουθήθηκε τον χειμώνα που πέρασε, με τους ασφαλισμένους να αποφεύγουν τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες και πολύ περισσότερο με τις δομές υγείας, υπό το φόβο της προσβολής από τον πανδημικό ιό.

Τον συγκεκριμένο γρίφο, καλείται να λύσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, με στόχο να καλυφθούν αποτελεσματικά οι χρονίως πάσχοντες, οι υπερήλικες και όσοι βρίσκονται σε ευάλωτη θέση, δεδομένου ότι οι φετινές προμήθειες είναι αυξημένες κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Σειρά έχει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα θέσει την τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για όλα τα διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια.

Όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για την έναρξη της συνταγογράφησης στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ για την αποφυγή των εμποδίων πρόσβασης των ενδιαφερομένων στις δομές υγείας ώστε να τους συνταγογραφηθεί το εμβόλιο, η συνταγογράφηση θα γίνει ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της φαρμακοβιομηχανίας, οι χώρες του βορείου ημισφαιρίου έχουν αυξήσει τη ζήτηση σε αντιγριπικά εμβόλια από 25-50% για το φετινό χειμώνα στην προσπάθεια να καλύψουν τους ευάλωτους πληθυσμούς τους, αν και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κυμαίνεται από 2-73% στις διάφορες χώρες.

Παρά την αυξημένη ζήτηση, στο Νότιο ημισφαίριο, ο συνδυασμός της πανδημίας και των μέτρων αποστασιοποίησης δεν επέτρεψαν στην επιδημία της γρίπης να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Έτσι, οι φαρμακευτικές αντιμετώπισαν αρχικά (τον Ιούνιο) προβλήματα στην εξακρίβωση του επικρατέστερου στελέχους του ιού, ώστε να παραχθούν τα εμβόλια του φετινού χειμώνα για το Βόρειο ημισφαίριο. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε με την παρέμβαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που όρισε τα απαιτούμενα στελέχη και μαζί με αυτό ξεπεράστηκε όχι μόνο το πρόβλημα της επιλογές των επικρατέστερων στελεχών, αλλά ταυτόχρονα και το ερώτημα της αποτελεσματικότητας του φετινού αντιγριπικού εμβολίου, η οποία φτάνει φέτος το 65-70%.