Η Κροατία ψάχνει την επίθεση της

Η Κροατία ψάχνει την επίθεση της

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς κάθεται στον πάγκο της Κροατίας εδώ και 30 παιχνίδια και στα 29 απ' αυτά έχει παρουσιάσει διαφορετική 11άδα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο ματς. Απόψε, εναντίον της Τσεχίας στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης για το κρίσιμο ματς στο πλαίσιο του 4ου ομίλου του EURO (19:00, ANT1) θα γίνει το 30/31. Η ομάδα του βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και έχει ανάγκη τη νίκη. Κυρίως έχει ανάγκη να βρει την επίθεσή της.

Ελπίζει πως οι τρεις αλλαγές που θα κάνει να δώσουν το κάτι παραπάνω σε σχέση με την ήττα με 1-0 κόντρα στην Αγγλία στην πρεμιέρα. Θα επιστρέψει στο κέντρο της άμυνας ο Ντέγιαν Λόβρεν, που βοηθάει στην καλύτερη ανάπτυξη από την άμυνα. Αναμένεται να οπισθοχωρήσει μερικά μέτρα ο Λούκα Μόντριτς που ως «δεκάρι» δεν έπιασε, ενώ περιμένει πολλά και από τον Νικόλα Βλάσιτς, μεσοεπιθετικό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που είχε 12 γκολ κι έξι ασίστ σε 34 συμμετοχές με την ομάδα του στην σεζόν 2020-21. «Εφτασε η στιγμή να δείξουμε την ποιότητά μας», είπε ο Λόβρεν με τον Ντάλιτς να υπογραμμίζει: «χρειάζεται να βελτιωθούμε επιθετικά». Ισως η επιστροφή του βοηθού του Ιβιτσα Ολιτς, άλλοτε διεθνή επιθετικού της Κροατίας να βοηθήσει στο να «ξεκλειδώσει» τους φορ.

Βέβαια, αυτές οι τρεις κινήσεις ίσως να μην φτάσουν. Οι Κροάτες αναμένουν να... φανούν και οι άλλοι επιθετικοί όπως ο Αντε Ρέμπιτς της Μίλαν κι ο Αντρέι Κράμαριτς της Χόφενχαϊμ καθώς επίσης ο Γιόζιπ Μπρέκαλο της Βόλφσμπουργκ κι ο Μπρούνο Πέτκοβιτς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Το έχουν ανάγκη μαζί με την άνοδο της απόδοσης του Ιβάν Πέρισιτς, μια και ο 35άρης Μόντριτς είχε προβλήματα και έχασε μια προπόνηση πριν δύο μέρες. Οι Τσέχοι που παίζουν με πολλή ενέργεια στη μεσαία γραμμή τον έχουν βάλει στο στόχαστρο. «Ξέρουμε πως θα πάρει πολλές πάσες και θα τον ψάχνουν. Είναι ο “εγκέφαλός” τους και πρέπει να τον ελέγξουμε», είπε ο αμυντικός Οντρέι Τσελούστκα.

Στην Κροατία, πάντως, ήδη γίνεται κουβέντα για το πόσο λείπει ο στράικερ Μάριο Μάντζουκιτς κι ο χαφ Ιβάν Ράκιτιτς, από τους πρωταγωνιστές στην πορεία ως τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Εδιναν λύσεις και πρόσφεραν εμπειρία και ηρεμία σε σημαντικές στιγμές του παιχνιδιού. Ολοι ήταν σίγουροι πως θα έκαναν κάτι θετικό που θα βοηθούσε την ομάδα. Ο Ράκιτιτς σταμάτησε από την Εθνική, αλλά ο θρύλος του κροατικού ποδοσφαίρου, Ρόμπερτ Προσινέτσκι, αναρωτήθηκε: «μήπως δεν έκαναν όσα έπρεπε; Μήπως παραιτήθηκαν πολύ σύντομα; Τον έχουμε ανάγκη αυτή την στιγμή, ίσως να μπορούσαν να του αλλάξουν άποψη». Τώρα, υπάρχει εκνευρισμός για το τί μπορεί να συμβεί όταν δεν έχει τη μπάλα ο Μόντριτς. Η Κροατία ψάχνει την επίθεσή της και την επόμενη... γενιά.