Η κατάκτηση της Premier League έσωσε την Λίβερπουλ από τα χειρότερα

Η κατάκτηση της Premier League έσωσε την Λίβερπουλ από τα χειρότερα

Ούτε η Λίβερπουλ ξέφυγε από τα «κόκκινα» νούμερα στην πρώτη σεζόν της εποχής του κορονοϊού. Η πρωταθλήτρια της Premier League ήταν το τελευταίο από τα 12 ιδρυτικά στελέχη της Super League που δεν είχε παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία του για την σεζόν 2019-20. Αυτά δείχνουν πως κατέγραψε απώλειες 52,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την προηγούμενη (2018-19) είχε κέρδη 38,4 εκατομμύρια. Χωρίς να υπολογίζονται οι μεταγραφικές κινήσεις, το κλαμπ λέει πως παρουσίασε πτώση το σύνολο των εσόδων ύψους 8% μέχρι τα 563 εκατομμύρια. Να σημειώσουμε πως η περίοδος που έλαβαν υπόψη τους ήταν μέχρι τις 31 Μαΐου του 2020, δηλαδή μόλις τρεις μήνες μέσα στην πανδημία.

Η μεγαλύτερη πτώση των εσόδων φάνηκε στα οπτικοακουστικά δικαιώματα όπου η Λίβερπουλ, όπως και οι άλλες ομάδες της Premier League, δεν έλαβαν ολόκληρα τα ποσά από τις εταιρίες που μεταδίδουν τους αγώνες εξαιτίας της αλλαγής των συμβολαίων αφού το πρωτάθλημα σταμάτησε τον Μάρτιο και άρχισε ξανά τον Ιούνιο. Οι «κόκκινοι» πήραν συνολικά 232 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, επηρεάστηκαν και τα έσοδα από τα εντός έδρας παιχνίδια. Οταν θα κλείσει η τρέχουσα σεζόν, λένε παράγοντές της, περιμένουν οι απώλειες να είναι οι διπλάσιες, περί τα 120 εκατομμύρια, δηλαδή.

Από οικονομικής άποψης αυτό που... έσωσε την Λίβερπουλ από τα χειρότερα ήταν η κατάκτηση του Champions League το 2019, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2020 (προ πανδημίας) και ο... περίπατος που έκανε στην Premier League πέρυσι, έχοντας ουσιαστικά πάρει το τρόπαιο από τον Φεβρουάριο. Υπέγραψε συμβόλαια με οχτώ νέους σπόνσορες και ανανέωσε με άλλους τρεις, ενώ άλλαξε και την εταιρία που της παρέχει τον αθλητικό εξοπλισμό. Επιπλέον, έπαιξε σημαντικό ρόλο η αγορά της Ασίας με τα νέα καταστήματά της στην Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ να αποφέρουν σημαντικά έσοδα. Το κλαμπ κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων της φανέλας του. Συνολικά, από τον εμπορικό τομέα πήρε 249,3 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό που δεν αποκάλυψε ο σύλλογος, πάντως, είναι το ύψος των μισθών των παικτών και των προπονητών. Την σεζόν 2018-19 πλησίαζε στα 350 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζοντας και τα μπόνους της κατάκτησης του Champions League. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι αριθμοί της Λίβερπουλ είναι καλοί κι ένας ακόμη λόγος που το Fenway Sports Group δεν είναι διατεθειμένο να πουλήσει την ομάδα σύντομα.