Ο χορός των δισεκατομμυρίων άρχισε

Ο χορός των δισεκατομμυρίων άρχισε

Σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα του Forbes με τους πολυτιμότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ και η Αρσεναλ βρίσκονται στις θέσεις τέσσερα, πέντε και οχτώ. Η πρώτη στα 3,51 δισεκατομμύρια ευρώ, η άλλη στα 3,43 δισεκατομμύρια και η τελευταία στα 2,34 δισεκατομμύρια. Οταν «έπεσε» η Super League, πολλοί παράγοντες της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας κατέληξαν πως στις παρούσες συνθήκες δεν πρόκειται να εμφανιστούν αγοραστές και ως εκ τούτου θα ακολουθήσει μια περίοδος κόντρας των ιδιοκτητών με τους οπαδούς.

Το ποδόσφαιρο, όμως, ως επιχείριση δεν κινείται με τους νόμους της υπόλοιπης αγοράς. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αποκαλύψεις: η οικογένεια Γκλέιζερ, ιδιοκτήτρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, υποτίθεται καθόρισε την τιμή της: 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Να αναφέρουμε εδώ πως έχουν πάρει παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια από τον σύλλογο από το 2005, όταν τον απέκτησαν για περίπου ένα εκατομμύριο με το υπόλοιπο ποσό να του το «φορτώνουν» μέσω δανείων. Οι Γκλέιζερ υποστήριξαν πως θέλουν να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο έχοντας το βλέμμα στο μέλλον, πριν μερικές ημέρες.

Ο Τζον Γ. Χένρι, αφεντικό του Fenway Sports Group, δημοσίευσε η αγγλική εφημερίδα Mirror, είπε «όχι» σε πρόταση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Ο Χένρι δεν σκέφτεται να αποχωρήσει. Τουλάχιστον, όχι προτού εξαντλήσει τις πιθανότητες να εκμεταλλευτεί το παγκόσμιο fanbase των «κόκκινων» ώστε να βελτιστοποιήσει τα έσοδα του κλαμπ.

Ο Σουηδός επιχειρηματίας, Ντάνιελ Εκ, συνιδρυτής του Spotify, είπε πως θα επιχειρήσει να πάρει την Αρσεναλ. Το ίδιο έκανε και ο Νιγηριανός δισεκατομμυριούχος, Αλίκο Ντανγκότε. Η οικογένεια Κρόνκε, όμως, δεν έχει διάθεση να πουλήσει. Πρόσφατα ο Τζος Κρόνκε, είπε σε οπαδούς πως η οικογένειά του θέλει να μείνει για πολλά χρόνια στους «κανονιέρηδες». Ωστόσο, ψιθυρίζεται πως αν εμφανιζόταν πρόταση ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα το σκέφτονταν.

Οι συγκεκριμένες ομάδες, ιδίως όταν θ' ανοίξουν και πάλι τα γήπεδα και θα επιστρέψει μια αίσθηση κανονικότητας σ' όλο τον κόσμο, θα αυξήσουν τα έσοδά τους κι αυτό θα τις βοηθήσει να ανεβάσουν την αξία τους. Οπότε και να το σκέφτονται οι ιδιοκτήτες τους να πουλήσουν τώρα, αποκλείεται να το πουν τώρα ή να το κάνουν τώρα.