8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Η Ισπανία ανακοίνωσε μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών

Η Ισπανία ανακοίνωσε μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών
Φωτό αρχείου
Ap Images

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών, με κύριο στόχο να «ενισχυθεί ο δικαστικός έλεγχος», μετά από πολύκροτο σκάνδαλο κατασκοπείας.

«Πρόκειται για την ενίσχυση των εγγυήσεων αυτού του ελέγχου, αλλά και για να διασφαλιστεί ο μέγιστος σεβασμός των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων», δήλωσε ο επικεφαλής της αριστερής κυβέρνησης ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης την υιοθέτηση προσεχώς ενός νέου νόμου σχετικού με τις «απόρρητες πληροφορίες», καθώς η ισχύουσα νομοθεσία ανάγεται στο 1968, την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η ρύθμιση να προσαρμοστεί στις δημοκρατικές, συνταγματικές αρχές», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Το σκάνδαλο, που οδήγησε στην παραίτηση της επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών (CNI), Παθ Εστέμπαν, ξέσπασε τον περασμένο μήνα μετά την αποκάλυψη ότι τα τηλέφωνα Καταλανών αυτονομιστών παρακολουθούνταν από τις ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών μέσω του ισραηλινού λογισμικού κατασκοπείας Pegasus.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές είχαν απειλήσει τότε να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ, με κίνδυνο να προκαλέσουν την πτώση της πριν από τη λήξη της θητείας της που προβλέπεται στα τέλη του 2023.

Η υπόθεση είχε λάβει στη συνέχεια μια άλλη διάσταση, όταν η κυβέρνηση αποκάλυψε πως ο Σάντσεθ και η υπουργός Άμυνας παρακολουθούνταν και οι ίδιοι με αυτό το λογισμικό, αυτή τη φορά στο πλαίσιο μιας «εξωτερικής επίθεσης», ο δράστης της οποίας παραμένει άγνωστος μέχρι σήμερα.

Οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα «θα εκσυγχρονίσουν τις διαδικασίες (...) προκειμένου να μην επαναληφθούν αυτές οι ρωγμές ασφαλείας στο μέλλον», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ