8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Η Ευρώπη αποχαιρετά τον Νταβίντ Σασόλι

Η Ευρώπη αποχαιρετά τον Νταβίντ Σασόλι
twitter

Τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι τα ξημερώματα της Τρίτης, εκφράζουν, σε συλλυπητήρια μηνύματά τους ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Προέδρου Ντέιβιντ Σασόλι. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους όσοι είχαν τη χαρά να συνεργαστούν μαζί του και να τον συναντήσουν», είναι το μήνυμα που δημοσίευσε στο twitter ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch.

Η πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε «συντετριμμένη» από το θάνατο του Σασόλι. «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, εγώ έχασα έναν φίλο, η δημοκρατία έχασε έναν πρωταθλητή. Ο Νταβίντ Σασόλι είχε αφιερώσει τη ζωή του για να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώνεται με την Αλεσάντρα, τον Τζούλιο και την Λίβια που θρηνούν την απώλειά του. Όλες μου οι σκέψεις είναι μαζί τους».

Σπουδαίο Ευρωπαίο και περήφανο Ιταλό τον χαρακτηρίζει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει: «Λυπάμαι βαθιά για την τρομερή απώλεια ενός σπουδαίου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού. Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πρωτίστως, ένας αγαπημένος φίλος. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του».

«Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένε Ντάβιντ!», συμπληρώνει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Μάλιστα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη δήλωσή της για την απώλεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη. Η Ένωσή μας χάνει έναν παθιασμένο Ευρωπαίο, έναν ειλικρινή δημοκράτη και έναν καλό άνθρωπο. Ο Nταβίντ Σασόλι ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά πίστη και ισχυρές πεποιθήσεις» υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «όλοι αγαπούσαν το χαμόγελό του και την ευγένειά του, ωστόσο ήξερε πώς να παλεύει για αυτό στο οποίο πίστευε. Το 1989 ήταν στο Βερολίνο, ανάμεσα στους νέους Ευρωπαίους, όταν γκρεμίστηκε το τείχος. Και έκτοτε στάθηκε στο πλευρό της δημοκρατίας και της ενωμένης Ευρώπης».

«Κατά τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίστηκε συνεχώς την Ένωσή μας και τις αξίες της. Αλλά πίστευε επίσης ότι η Ευρώπη έπρεπε να αγωνιστεί για περισσότερα. Ήθελε η Ευρώπη να είναι πιο ενωμένη, πιο κοντά στους ανθρώπους της, πιο πιστή στις αξίες μας. Αυτή είναι η κληρονομιά του», επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς έγραψε στο twitter: «Από τον Έβρο ως τον εορτασμό των 40 χρόνων της ένταξης, ο Νταβίντ Σασόλι ήταν πάντα παρών στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού της Ελλάδας. Αγαπούσε την Ελλάδα με πάθος. Μου είχε ζητήσει να οργανώσω μια επίσκεψη στο 'Αγιο Όρος την άνοιξη. Δεν προλάβαμε. Καλό ταξίδι Presidente!».

Για ειλικρινή, γενναιόδωρο και παθιασμένο Ευρωπαίο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως αναφέρει «νοιώθω λυπημένος και συγκινημένος μετά την είδηση της απώλειας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.Ειλικρινής και παθιασμένος Ευρωπαίος, μας λείπει ήδη η ανθρώπινη ζεστασιά, η γενναιοδωρία, η φιλικότητα και το χαμόγελό του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

«Eίμαι βαθιά λυπημένη με την είδηση του θανάτου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένας πραγματικός Ευρωπαίος που θα θυμόμαστε το έργο και την κληρονομιά του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια και οι σκέψεις μου βρίσκονται στην οικογένειά του και τους αγαπημένους του σήμερα», έγραψε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι ο Σασόλι ήταν σύμβολο ισορροπίας, ανθρωπιάς και γενναιοδωρίας με πάθος για τα κοινά.

Το μήνυμα του ιταλού πρωθυπουργού:

«Ήταν ένας άνθρωπος των θεσμών, βαθιά ευρωπαϊστής, δημοσιογράφος γεμάτος πάθος. Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν σύμβολο ισορροπίας, ανθρωπιάς, γενναιοδωρίας. Τα χαρίσματα αυτά του τα αναγνώριζαν ανέκαθεν όλοι οι συνάδελφοι, κάθε πολιτικής παράταξης και ευρωπαϊκής χώρας. Ήταν και η απόδειξη του πάθους του για τα κοινά, της ικανότητάς του να ακούει τους πολίτες και να τίθεται στην υπηρεσία τους. Ο χαμός του μας αφήνει άναυδους. Στη σύζυγό του, τα παιδιά του και όλους τους συγγενείς του, τα συλλυπητήριά μου εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης».

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σήμερα στη 1 μ.μ. (τοπική ώρα) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στη μνήμη του Προέδρου του, του Νταβίντ Σασόλι.

Η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Ιράτσε Γκαρσία Πέρες κάλεσε τους ευρωβουλευτές, το προσωπικό του Κοινοβουλίου, τους φίλους και όποιον το επιθυμεί να παραστεί σήμερα στο «Εσπλανάντ» έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νταβίντ Σασόλι. «Είναι μια ιδιαίτερα θλιβερή ημέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την πολιτική μας οικογένεια, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συναδέλφου μας και Προέδρου Νταβίντ Σασόλι. Είμαστε συντετριμμένοι για την απώλεια ενός παθιασμένου και αφοσιωμένου Ευρωπαίου, ενός πραγματικά εγκάρδιου ανθρώπου που θα μας λείψει πάρα πολύ», αναφέρει η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες.

Ο πάπας Φραγκίσκος, σε μήνυμά του, αναφέρθηκε στο θάνατο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Ο ποντίφικας, σε συλλυπητήριο μήνυμα προς τη σύζυγο του εκλιπόντα, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ήταν πιστός, με ελπίδα και πνεύμα φιλανθρωπίας. Ήταν ένας ικανός δημοσιογράφος και άνθρωπος που έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία των θεσμών, κερδίζοντας τη γενικότερη εκτίμηση. Με σεβασμό και ήπιους τόνους, στο πλαίσιο των δημοσίων αξιωμάτων του, κατέβαλε κάθε προσπάθεια με γενναιοδωρία και αφοσίωση, για να προαγάγει, με πάθος και ακρίβεια, ένα αλληλέγγυο όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αφιερωθεί, με ιδιαίτερη φροντίδα, στους "τελευταίους"».