Η ευλογιά των πιθήκων υπαίτια για πιθανότητα νευρολογικών επιπλοκών
Έρευνα

Η ευλογιά των πιθήκων υπαίτια για πιθανότητα νευρολογικών επιπλοκών

Νευρολογικές ή ψυχιατρικές επιπλοκές -εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου), σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις- μπορεί να προκαλέσει η ευλογιά των πιθήκων, όπωε προκύπτει από νέα βρετανική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «eClinicalMedicine». 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Βασιλικού Κολλεγίου (King's), που εκπόνησαν την έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Ρότζερς του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Τμήματος Ψυχιατρικής του UCL, προχώρησαν σε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των έως τώρα επιστημονικών ερευνών (συνολικά 19) και δεδομένων σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων μέχρι τον Μάιο του 2022, που αφορούσαν συνολικά 1.502 άτομα από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Νιγηρία, Κονγκό κ.α.).

Τι αναφέρεται στη μελέτη

Στη μελέτη αναφέρεται ότι πέρα από σχετικά συνήθη συμπτώματα όπως οι μυικοί πόνοι (τουλάχιστον στο 50% των ασθενών), η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, το άγχος και η κατάθλιψη, διαπιστώθηκε ότι το 2% έως 3% των ασθενών εμφανίζουν πιο σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές. Σύμφωνα δε, με την ανάλυση, εκτιμάται ότι το 2,7% των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων εμφανίζει τουλάχιστον μια επιληπτική κρίση, το 2,4% σύγχυση και το 2% εγκεφαλίτιδα.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης την ανάγκη να μελετηθεί περαιτέρω πόσο και πώς η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Πέραν αυτού, ανέφεραν ότι η νόσος μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας σε σχέση με άλλες λοιμώδεις ασθένειες λόγω της παρουσίας σοβαρών εξανθημάτων και πιθανώς του συνοδευτικού κοινωνικού στίγματος (με δεδομένο ότι η μετάδοση γίνεται κυρίως με σεξουαλική επαφή).

Τονίζεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πιο πρόσφατα στοιχεία (μετά τον φετινό Μάιο) που να δείχνουν πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές στη διάρκεια της τρέχουσας διεθνούς έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων. Επίσης δεν είναι ακόμη σαφές πόσο διαρκούν οι νευρολογικές επιπλοκές και κατά πόσο μπορούν να διαρκέσουν για καιρό μετά την οξεία φάση της νόσου. Ακόμη, η μελέτη αφορούσε ασθενείς που οι περισσότεροι είχαν νοσηλευθεί, συνεπώς δεν είναι βέβαιο οι νευρολογικές επιπλοκές έχουν ανάλογη συχνότητα 2-3% και στα πιο ήπια περιστατικά.