7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 15,5 δισ.

Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 15,5 δισ.

Με εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση που ξεπέρασε τα 15,5 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε η επανέκδοση των 5ετών και 30ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στην πέμπτη κατά σειρά έξοδο της χώρας στις αγορές το 2021, από την οποία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους 2,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό 1,5 δισ. ευρώ από τον 5ετές τίτλο και 1 δισ. ευρώ από τον 30ετές, με τα επιτόκια τους να υποχωρούν έπειτα από το μέγεθος της προσφοράς για το πρώτο σχεδόν στο 0% και στο περίπου 1,65% για το δεύτερο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η υπεύθυνη και αποδοτική οικονομική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών και το συνολικό έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και αναγνωρίζονται, για ακόμη μία φορά, έμπρακτα, από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα»

Όπως είχε γίνει γνωστό χτες, το ελληνικό δημόσιο έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να προχωρήσουν στην επανέκδοση δύο υφιστάμενων ομολόγων, το πρώτο λήξης στις 12 Φεβρουαρίου 2026 με κουπόνι στο 0% και το δεύτερο λήξης 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι 1,875%.

Ήταν η πέμπτη έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του έτους, ενώ από τις προηγούμενες εκδόσεις έχουν αντληθεί από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το στόχο του δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο είχε προχωρήσει προηγουμένως εντός 2021 στις εξής εκδόσεις ομόλογων:

Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ - Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ - Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ - Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά η δήλωση του υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την έξοδο στις αγορές

«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, για πρώτη φορά, σε ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων. Στην έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.

Και το έκανε με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού και οι δύο αυτές εκδόσεις προσέλκυσαν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, είχαν εξαιρετική ποιότητα και κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

Συγκεκριμένα, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό – ανεξαρτήτως διάρκειας –, ενώ αυτή του 30ετούς ομολόγου έγινε με επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021.

Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος.

Όμως, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η υπεύθυνη και αποδοτική οικονομική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών και το συνολικό έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και αναγνωρίζονται, για ακόμη μία φορά, έμπρακτα, από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα – σε διεθνές επίπεδο – καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.

Το Υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μίας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με συνεπή παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Όλοι μαζί λειτουργούμε με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλης εξωγενούς δοκιμασίας, να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».