Η εγκληματικότητα των Εξαρχείων και οι «αλληλέγγυοι»

Η εγκληματικότητα των Εξαρχείων και οι «αλληλέγγυοι»

Σήμερα το πρωΐ αστυνομικές δυνάμεις μετά από μεγάλη επιχείρηση κατάφεραν να εκκενώσουν ένα κτίριο σε δρόμο των Εξαρχείων, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη.

Το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη είδηση είναι ότι στο κτίριο αυτό  είχε «φιλοξενηθεί» ο φερόμενος ως δράστης απόπειρας βιασμού μίας δημοσιογράφου, στην ίδια περιοχή, στις 14 Ιουλίου 2022.

Μέσα στο κτίριο βρέθηκαν οκτώ άτομα, τα οποία προσήχθησαν και σε βάρος τους πρόκειται να σχηματισθεί δικογραφία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κτίριο, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη είχε ενοικιασθεί από κάποιον αλλοδαπό, ο οποίος ουδέποτε κατέβαλε μίσθωμα. Έτσι, σταδιακά, η ενοικίαση μετατράπηκε σε κατάληψη και το κτίριο σε άντρο ατόμων με παράνομες δραστηριότητες.

Άλλωστε, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συχνά στο κτίριο αυτό έβρισκαν καταφύγιο κακοποιοί αλλά και φυγόποινοι.

Τόσο ο φερόμενος ως δράστης όσο και ο συνεργός του, ο οποίος λειτούργησε και ως «τσιλιαδόρος» κατά τη διάρκεια της αποτρόπαιας πράξης συνελήφθησαν και παραπέμπονται.

Τα φαινόμενα, αυτά, τα οποία, δυστυχώς, παρατηρούνται εδώ και αρκετά χρόνια είναι ενδεικτικά της ανοχής της Πολιτείας στην τάση «γκετοποίησης» αρκετών περιοχών στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την αποφυγή των όποιων συγκρούσεων με τους «αλληλέγγυους» και την γενίκευση των ταραχών σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Πριν λίγα χρόνια, για παράδειγμα, ήταν γνωστή στις αρχές η δράση συμμορίας αλλοδαπών που λυμαινόταν την ευρύτερη περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Ιπποκράτους ώς την Ζωοδόχου Πηγής, στο ύψος της Σόλωνος και επεκτεινόταν προς τα Εξάρχεια. Ο τρόπος δράσης της συμμορίας ήταν γνωστός. Με την ίδια μέθοδο της ενοικίασης - κατάληψης, ενός διαμερίσματος, τα μέλη έκαναν διόπτευση από τον όροφο που βρίσκονταν, κάτω στον δρόμο, παραβίαζαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και έκλεβαν ό,τι έβρισκαν.

Παρόμοια φαινόμενα, βέβαια, είχαν σημειωθεί και εξακολουθούν να σημειώνονται και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές η αστυνομία προσπάθησε να εκκενώσει καταλήψεις, όχι μόνον για το έκνομο του θέματος αλλά και για το ότι ενίοτε πέραν των υπολοίπων γνωστών προβλημάτων υπήρχαν απειλές και για τη δημόσια υγεία, βρέθηκε αντιμέτωπη με τους γνωστούς «αλληλέγγυους».

Οι τελευταίοι, μάλιστα, εκτός του ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα status quo με τις καταλήψεις κινούνται και κατά της ανάπλασης της περιοχής των Εξαρχείων αλλά και της κατασκευής του σταθμού μετρό, που θα προσέφερε στους κατοίκους της περιοχής μια εναλλακτική λύση ταχείας μετακίνησης και θα ξαλάφρωνε και την συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου από τα διερχόμενα ΙΧ και θα περιόριζε ως ένα βαθμό το πρόβλημα του παρκαρίσματος.

Φυσικά, όσο διαιωνίζεται αυτό το status quo, θα ξεπηδούν συνεχώς εστίες ανομίας, που θα αποτελούν δημόσιο κίνδυνο τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους περαστικούς.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι «αλληλέγγυοι» που δεν «σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους» να αποφασίσουν με ποιον θα συνταχθούν. Με την παρανομία και τις πράξεις βίας ή με τη νομιμότητα και την πραγματική αλληλεγγύη και βοήθεια προς τους συμπολίτες τους;

Έτσι θα φανεί το κατά πόσον είναι πραγματικά αλληλέγγυοι