Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ταράζει τα νερά στην ελληνική αγορά ενέργειας

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ταράζει τα νερά στην ελληνική αγορά ενέργειας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΠΑ για το πέρασμά της στη νέα εποχή που διαμορφώνουν η ενεργειακή μετάβαση και η δρομολογημένη αποκρατικοποίηση. Η εταιρεία που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα δημιουργώντας από το μηδέν τις υποδομές για την προμήθεια και τη μεταφορά του, τώρα αυξάνει ταχύτητες προκειμένου να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης και της διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος της χώρας. 

Το φυσικό αέριο άλλωστε, αποκτά ρόλο κλειδί στην ενεργειακή μετάβαση και η ΔΕΠΑ είναι έτοιμη να καλύψει τη μεγάλη αύξηση στη ζήτησή του τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος έχει ήδη ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του σε τρεις διακριτές εταιρείες – Υποδομών, Διεθνών Έργων και Εμπορίας – με την τελευταία να αναλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου και να επιταχύνει τον βηματισμό της σε όλους τους τομείς, θέτοντας ωστόσο, δύο βασικές προτεραιότητες.

Η πρώτη αφορά την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, αλλά και την επέκταση της χρήσης του περισσότερες δραστηριότητες, διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών της εταιρείας και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Ελλάδας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς με πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική αξία. Με στοχευμένες επενδύσεις και την αξιοποίηση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής, όπως το small scale LNG (μικρής κλίμακας Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα τροφοδοσίας περιοχών εκτός δικτύου αγωγών φυσικού αερίου. 

Παράλληλα, η εταιρεία μεριμνά για την εξάπλωση της αεριοκίνησης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αναπτύσσοντας μεθοδικά ένα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων πεπιεσμένου φυσικού αερίου (FISIKON). Το φυσικό αέριο – ένα ιδιαίτερα οικονομικό και συνάμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο - έχει μπει για τα καλά στη ζωή των οδηγών (επαγγελματιών και μη), καθώς όλο και περισσότεροι το επιλέγουν για να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους και η ΔΕΠΑ διαμορφώνει από τώρα τις υποδομές για να μπορούν τα προμηθεύονται με ασφάλεια και αξιοπιστία. 

Επιπλέον, ως συντονιστής του μεγάλου ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Poseidon Med II, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG για τη ναυτιλία και τα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός, Βενετία). Επιπλέον στο πλαίσιο συμμετοχής της στα  ευρωπαικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα  BLUE HUBS και SUPERGREEN  προχωρά στην κατασκευή ενός νέου καινοτόμου πλοίου ανεφοδιασμού με LNG και στην απόκτηση δύο βυτιοφόρων φορτηγών μεταφοράς και ανεφοδιασμού με LNG που θα εξυπηρετούν το λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο νέο Τερματικό Υγροποίησης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ο σταθμός αναμένεται να συμβάλλει καταλυτικά στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας, αλλά και στην ασφάλεια ανεφοδιασμού των Βαλκανίων, μετατρέποντας τη Βόρεια Ελλάδα σε ενεργειακό hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η δεύτερη προτεραιότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι να εδραιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στην ελληνική αγορά, διαφοροποιώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και προσφέροντας ανταγωνιστικά πακέτα για κάθε κατηγορία καταναλωτών, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε έναν αγώνα δρόμου για να επαναδιαπραγματευτεί τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου που έχει συνάψει με ενεργειακούς κολοσσούς του εξωτερικού, πετυχαίνοντας μεγάλες μειώσεις για τους πελάτες της. 

Οι προσπάθειες αυτές έχουν ήδη στεφθεί με επιτυχία, καθώς η ΔΕΠΑ επέστρεψε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους πελάτες της χάρη στην αναδρομική μείωση των τιμών προμήθειας που πέτυχε με την Τουρκική ΒΟΤΑS, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην εγχώρια  αγορά ενέργειας.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία διαφοροποιεί συστηματικά τις πηγές προμήθειας της, είτε δεσμεύοντας σημαντικές ποσότητες στον ΤΑΡ είτε προχωρώντας σε στοχευμένες αγορές φορτίων LNG από την αγορά spot σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. Επιπλέον πρωταγωνιστεί στο σχεδιασμό του αγωγού Eastmed o oποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Αναλύοντας τη νέα στρατηγική της ΔΕΠΑ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, σημείωσε: «Οι εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας, αλλά και διεθνώς είναι καταιγιστικές. Η απολιγνιτοποίηση και οι νέοι πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θέτουν το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Δική μας αποστολή είναι το προσφέρουμε με ασφάλεια και αξιοπιστία. Η ΔΕΠΑ εργάζεται συστηματικά ώστε να φτάσει το οικολογικό αυτό καύσιμο σε κάθε γωνιά της χώρας και να επεκταθεί η χρήση του σε περισσότερες δραστηριότητες, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, με τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία μας, συνεισφέρει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και στην μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.»