8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Η Βρετανία αποκάλυψε κατά λάθος τα ονόματα 250 Αφγανών διερμηνέων - Ξεκίνησε ήδη έρευνα

Η Βρετανία αποκάλυψε κατά λάθος τα ονόματα 250 Αφγανών διερμηνέων - Ξεκίνησε ήδη έρευνα
φωτογραφία αρχείου
AP newroom

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας μετά την αποκάλυψη από λάθος των προσωπικών δεδομένων Αφγανών διερμηνέων που είχαν εργαστεί για τις βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και επεδίωκαν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το BBC, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περισσότερων από 250 Αφγανών που ήθελαν να εγκατασταθούν στη Βρετανία αντιγράφηκαν από λάθος σε ένα email του υπουργείου Άμυνας, επιτρέποντας σε όλους τους παραλήπτες του ηλεκτρονικού μηνύματος να δουν τα ονόματά τους και μερικές φορές τις φωτογραφίες που τα συνόδευαν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι "ξεκίνησε έρευνα".

"Ζητάμε συγγνώμη από όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτήν την παραβίαση και εργαζόμαστε σκληρά για να μην συμβεί ποτέ ξανά αυτό", πρόσθεσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Αρκετές πολιτικές προσωπικότητες επέκριναν την βρετανική κυβέρνηση μετά το περιστατικό αυτό, υπογραμμίζοντας τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν οι Αφγανοί διερμηνείς που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα.

"Είπαμε σε αυτούς τους Αφγανούς διερμηνείς ότι θα εγγυηθούμε την ασφάλειά τους, αλλά αυτή η διαρροή δεδομένων έθεσε άσκοπα σε κίνδυνο ζωές", υπογράμμισε στο Twitter ο βουλευτής Τζον Χίλεϊ, που είναι επιφορτισμένος με θέματα Άμυνας στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτός ζήτησε από την βρετανική κυβέρνηση "να εντείνει επειγόντως τις προσπάθειές της για να οδηγήσει αυτούς τους Αφγανούς με κάθε ασφάλεια στη Βρετανία".

Στο στρατόπεδο των κυβερνώντων Συντηρητικών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο βουλευτής Τζόνι Μέρσερ κατήγγειλε επίσης μια "εγκληματική αμέλεια", σημειώνοντας ότι αυτό που συνέβη θα αναγκάσει μάλλον τους Αφγανούς διερμηνείς να "αλλάξουν ξανά κατοικία" βιαστικά για να αποφύγουν αντίποινα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ