Κορονοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων, η επιστροφή Χαρδαλιά και η εγρήγορση των αρχών

Η αύξηση των κρουσμάτων, η επιστροφή Χαρδαλιά και η εγρήγορση των αρχών
Eurokinissi

Σε εγρήγορση παραμένουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές μετά την αύξηση του ημερήσιου μέσου όρου κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερα επιδημιολογικά στοιχεία από άλλες χώρες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η επιστροφή, σε εβδομαδιαία βάση, της ενημέρωσης για τον κορονοϊό και η αύξηση των ελέγχων για φαινόμενα συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με την 9η εβδομαδιαία έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό για το διάστημα 8-15 Ιουλίου καταγράφηκε αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα από 25 στην προηγούμενη έκθεση.

Τα 35 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό για τον Ιούλιο στα 542 κρούσματα. Από αυτά τα 296 είναι εισαγόμενα, με την πλειονότητα να έχουν εντοπιστεί στον Προμαχώνα.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1, στο 0,4. Η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας και το γεγονός ότι συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών. 

Χθες άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε πως επιστρέφει σε εβδομαδιαία βάση και κάθε Τρίτη η ενημέρωση για τον κορονοϊό η οποία θα αφορά σε επιχειρησιακά ζητήματα και θα γίνεται μόνο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, χωρίς την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, μάλιστα, σημείωσε πως δεν μπορούν να συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού κάτω ειδικά από αυτές τις συνθήκες και προανήγγειλε περισσότερους ελέγχους.

Με μεγάλη ένταση συνεχίζονται πάντως και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, από 1 έως 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 92.876 τεστ στα αεροδρόμια, 21.406 στον Προμαχώνα και 8.484 τεστ στο λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας. Συνολικά, έχουν γίνει 122.766 τεστ. Ο ημερήσιος μέσος όρος των τεστ που έγιναν από 1 έως 14 Ιουλίου είναι 8.769.

Από 15 μέχρι 16 Ιουλίου υπήρξε αύξηση των ελέγχων κατά 30%-40%. Συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έχουν γίνει 13.491 τεστ, στον Προμαχώνα 2.054 τεστ και στο λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας 1.216 τεστ. Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 14 πραγματοποιούνταν στα ελληνικά αεροδρόμια κατά μέσο όρο 6.000 έλεγχοι την ημέρα. Από τις 15 Ιουλίου ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% και οι έλεγχοι κυμαίνονται στους 9.000-10.000 ημερησίως.