Η ατζέντα του Τόμας Μπαχ είναι και «μπούσουλας» από τη διδακτορική εργασία του

Η ατζέντα του Τόμας Μπαχ είναι και «μπούσουλας» από τη διδακτορική εργασία του

Το «σκηνικό» δεν άφηνε περιθώρια για χειροκρότημα και αποθέωση. Αλλωστε, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο, καθώς δεν είχε αντίπαλο... Ο Τόμας Μπαχ επανεκλέχθηκε στη θέση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην 137η συνεδρίαση η οποία αρχικά είχε οριστεί για την Αθήνα (ορίστηκε εκ νέου ως έδρα για το 2025), όμως λόγω πανδημίας διεξήχθη διαδικτυακά. Ο 67χρονος Γερμανός δικηγόρος και χρυσός Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας το 1976 στο Μόντρεαλ έλαβε 93 από τις 94 ψήφους, ενώ τέσσερα μέλη των «αθανάτων» απείχαν.

Ο κ. Μπαχ είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2013 και με την ανανέωση της τελευταίας τετραετούς θητείας του, θα μείνει στην καρέκλα ως το 2025. Το μη ομόφωνο χρίσμα – όπως έγινε τρεις φορές με τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και το 1960 με τον Μπράντεϊτζ – ουδόλως ενόχλησε τον πρόεδρο της ΔΟΕ, που καλείται να υπερβεί αρχικά μπροστά του το «βουνό» των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. 

«Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά», σχολίασε στην τοποθέτησή του ο Μπαχ, μετά την περσινή αναβολή λόγω κορονοϊού και τις φετινές αντιδράσεις των κατοίκων της Ιαπωνίας. Ο Γερμανός ξεκαθάρισε πως «η τελετή έναρξης θα γίνει στις 23 Ιουλίου και προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια των αθλητών και των πολιτών του Τόκιο».

Τοπικός και διεθνής Τύπος αναφέρουν πως είναι οριστική η απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος σε ξένους φιλάθλους. Ωστόσο, η τελική «ετυμηγορία» θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, καθώς στη ΔΟΕ εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει δυνατότητα άδειας σε επισκέπτες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. 

Η ατζέντα του Τόμας Μπαχ, η οποία ονομάζεται «2020 + 5», αφορά αρχικά το Τόκιο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022 στο Πεκίνο, αλλά και το θέμα του ντόπινγκ, μετά το ρωσικό σκάνδαλο του 2016. Περιλαμβάνει, επίσης, συζήτηση για τη βιωσιμότητα των Αγώνων αλλά και επέκταση της κουβέντας για ισότητα των φύλων, καθώς από το 1964, τα τότε 12 αθλήματα που είχαν συμμετοχή 13,2% γυναικών, έχουν γίνει 46, με παρουσία γυναικών κατά 48,8%. 

Ο Μπαχ δεν παρέλειψε βεβαίως να τονίσει τη συνεισφορά τους στις εμπορικές επιτυχίες της Επιτροπής, με το χορηγικό πρόγραμμα του ενός δισεκατομμυρίου για το Τόκιο να προβλέπεται πως θα τριπλασιαστεί(!) το 2024 στο Παρίσι. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η πρόωρη ανανέωση με μεγάλους σπόνσορες όπως Coca-Cola, Omega, Visa, ως το 2032. Για το ίδιο διάστημα, επεκτάθηκε η συμφωνία με το NBC για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αντί 7,75 δισ.! Πρόκειται για συμφωνίες που ουσιαστικά χρηματοδότησαν και τα νέα υπερσύγχρονα γραφεία της ΔΟΕ στη Λωζάνη. 

Το εγχειρίδιο επιτυχίας του Γερμανού δικηγόρου είναι ένα βιβλίο που έγραψε το 1983, το αφιέρωσε στην οικογένειά του και για σχεδόν 30 χρόνια έμενε άθικτο στη γερμανική εθνική βιβλιοθήκη, στη Λειψία. Ο δημοσιογράφος Τζενς Βάινραϊχ αναζήτησε την 211 σελίδων διατριβή, με τίτλο «Η επίδραση των προβλέψεων στη νομολογία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου». Οταν ο Μπαχ ασχολήθηκε με την πολιτική, βρήκε την εργασία του ιδιαιτέρως χρήσιμη, καθώς τα μοτίβα και όσα γράφει αντανακλούν την πορεία του και ως τη ΔΟΕ.

Ο Τόμας Μπαχ επικαλέστηκε το βιβλίο στην εκλογή του στην προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το 2013 στο Μπουένος Αϊρες. Η διατριβή ασχολούνταν και με το πώς οι προβλέψεις καθορίζουν την πορεία των πραγμάτων. «Η πολιτική απόφαση είναι προσπάθεια να επηρεάσει τη μελλοντική κατάσταση στον κόσμο», ήταν η ατάκα του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν ντε Ζουβενέ που χρησιμοποίησε ο Μπαχ.

Ο τότε 29χρονος φιλόδοξος δικηγόρος πρόσθεσε από τη μεριά του πως «οι πολιτικές διαφορές αφορούν τη σωστή εκτίμηση του μέλλοντος. Ο πολιτικός οφείλει να έχει ιδέα για όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμάζεται για το απροσδόκητο»... Με «μπούσουλα» εκείνο το βιβλίο, ο Μπαχ ετοίμασε και την ατζέντα «2020 + 5», εξηγώντας μετά την επανεκλογή του στους «αθανάτους» πως «το Ολυμπιακό Κίνημα πρέπει να μάθει να μετατρέπει κάθε πρόκληση σε ευκαιρία». Για τον ίδιο, «έπιασε». Για τη ΔΟΕ (του), έχει ακόμη τέσσερα χρόνια να (ξανα)πετύχει.