Ολυμπιακοί Αγώνες με γυναίκες, αλλά χωρίς ξένους επισκέπτες...

Ολυμπιακοί Αγώνες με γυναίκες, αλλά χωρίς ξένους επισκέπτες...

Αν και απομένουν λιγότερο από πέντε μήνες για την προγραμματισμένη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όλα δείχνουν πως είναι οριστική η απόφαση για απαγόρευση εισόδου ξένων φιλάθλων στην πόλη. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα θα λυθεί τον Απρίλιο. Ωστόσο η τοπική εφημερίδα «Mainichi» αποκάλυψε την Τετάρτη (3/3) πως δεν θα επιτραπούν ταξίδια αλλοδαπών φαν στην Ιαπωνία...

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «η απόφαση θα επισημοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο», αλλά ξεκαθαρίζει πως οι «αθάνατοι» έχουν καταλήξει πως μόνο ντόπιοι φίλαθλοι – σε ποσοστό που θα καθοριστεί ανάλογα με τις συνθήκες της πανδημίας εκείνη την περίοδο – θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Η «Mainichi» επικαλείται ως πηγή έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το ενδεχόμενο κλειστών εξεδρών ενδέχεται να επιφέρει απώλειες 800 εκατομμυρίων δολαρίων για τους οικοδεσπότες. 

Η αποκάλυψη έγινε μερικές ώρες πριν από την πενταμερή συνεδρίαση της ΔΟΕ, της επιτροπής των Παραολυμπιακών Αγώνων, της οργανωτικής επιτροπής, της μητροπολιτικής κυβέρνησης της πόλης και της ιαπωνικής κυβέρνησης. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, ωστόσο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τόνισε με νόημα πριν κλείσουν οι πόρτες ότι «ξέρουμε πως πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις...».

Ο κ. Μπαχ πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να επικεντρωθούμε στα βασικά ζητήματα και την ασφάλεια των αθλητών, των προπονητών και των κατοίκων του Τόκιο, κάτι που προφανώς θα καθορίσει και τις προτεραιότητές μας». Η πλειονότητα των πολιτών της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας έχει ταχθεί εναντίον της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω φόβων για την είσοδο επισκεπτών. 

Ακόμη και αν απαγορευτεί η προσέλευση ξένων, στην πόλη θα φτάσουν 11.000 αθλητές, χιλιάδες προπονητές, διαιτητές και επίσημοι, αλλά και 4.400 αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων. Για την ώρα, ο Τόμας Μπαχ δηλώνει «ικανοποιημένος από τον αριθμό αθλητών που έχουν εμβολιαστεί και πιστεύουμε πως οι περισσότεροι θα έχουν κάνει το εμβόλιο πριν αφιχθούν στο Τόκιο».

Το ενδεχόμενο απουσίας ξένων θεατών είναι πλέον πιο πιθανό από ποτέ, την ίδια στιγμή που η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε «γεμίσει» το συμβούλιο της με γυναίκες. Η νέα πρόεδρος της επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, η οποία αντικατέστησε τον Γιοσίρο Μόρι, που παραιτήθηκε λόγω σεξιστικών σχολίων, θα προσθέσει 12 κυρίες σε διευθυντικές θέσεις, αυξάνοντας την συμμετοχή στο Δ.Σ. σε ποσοστό 42%. 

Για την επίτευξη της επιδίωξής της, η κυρία Χασιμότο εισηγήθηκε την αύξηση του ορίου των μελών της εκτελεστικής επιτροπής από 35 σε 45. Η αρχική σύνθεση περιλάμβανε επτά γυναίκες, ενώ με την αλλαγή, από τα 45 μέλη οι 12 θα είναι γυναίκες. Η ανακοίνωση των νέων διευθυντριών θα γίνει όταν εγκριθεί και επισήμως από το συμβούλιο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. «Η απόφαση αφορά την προώθηση της ισότητας των φύλων, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη του κοινού προς τα στελέχη μας», εξήγησε η Σέικο Χασιμότο.