Η κατακραυγή δεν «αγγίζει» τον σεξιστή Γιοσίρο Μόρι

Η κατακραυγή δεν «αγγίζει» τον σεξιστή Γιοσίρο Μόρι

Ο Γιοσίρο Μόρι κινήθηκε στη λεπτή γραμμή μεταξύ ευφράδειας και φλυαρίας, η οποία μπορεί να του  γυρίσει και «μπούμερανγκ». Ακόμη, πάντως, δεν έχει φανεί αν μπορεί να αποφύγει το «χτύπημα». Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο βρίσκεται στο στόχαστρο κοινού και Τύπου για ένα προ ημερών σεξιστικό σχόλιό του. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις εντός κι εκτός Ιαπωνίας, δεν δείχνει να ανησυχεί. 

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως ως το τέλος της εβδομάδας, μετά την κατακραυγή για τον πρώην πρωθυπουργό, αν και σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του από τη θέση του επικεφαλής. Στα 83 του πλέον, μιλώντας για το ενδεχόμενο αύξησης των γυναικών μελών του Δ.Σ. της επιτροπής, τόνισε δημοσίως ότι «αν γίνει αυτό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως ο χρόνος ομιλίας τους θα είναι περιορισμένος, διότι οι γυναίκες έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν, κάτι που είναι ενοχλητικό»!

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή χαρακτήρισε την αναφορά ως «απολύτως ακατάλληλη», ενώ πάνω από 400 από τους περίπου 80.000 εθελοντές των Αγώνων παραιτήθηκαν αμέσως! Παράλληλα, μία διαδικτυακή εκστρατεία για την αποπομπή του Μόρι από τη θέση του προέδρου έχει συγκεντρώσει 140.000 υπογραφές, ενώ η οργανωτική επιτροπή έλαβε 5.500 ονομαστικά παράπονα για το σεξιστικό σχόλιο. 

Ακόμη και πριν από την άστοχη κουβέντα του, ο Γιοσίρο Μόρι θεωρούνταν ακατάλληλος για τα καθήκοντά του. Δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo αναφέρει πως το 60% των ερωτηθέντων τον αποκαλεί «παρωχημένο» και μόλις το 6,8% πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του... Λίγο μετά το ατόπημα, μάλιστα, άλλο γκάλοπ επανέλαβε την απροθυμία των Ιαπώνων για διοργάνωση των Ολυμπιακών, με το 82% να ζητά νέα αναβολή ή και ματαίωση. 

Η γεννημένη στην Ιαπωνία τενίστρια, Ναόμι Οσάκα, αποκάλεσε τον σεξισμό του Γιοσίρο Μόρι ως «ανίδεη τοποθέτηση», αλλά δεν ζήτησε την παραίτησή του. Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, χορηγός του «Tokyo 2020», ξεκαθάρισε πως «δεν συμφωνούμε με τα λεγόμενα του κ. Μόρι, τα οποία είναι εντελώς αντίθετα με τις αρχές της εταιρίας» ενώ όλο και περισσότεροι σπόνσορες παίρνουν «αποστάσεις». 

Ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Σέικο Χαριμότο, τόνισε απλώς ότι «η διοργάνωση πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού». Ο Τύπος της χώρας επισημαίνει ότι μετά τη δημόσια απολογία του, ο Γιοσίρο Μόρι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί. Αλλα Μέσα αποκάλυψαν πως ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής σκέφτηκε αυτό το ενδεχόμενο, όμως πείστηκε από (άνδρες) συνεργάτες του να μείνει στο πόστο του.