Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραιτήθηκε μετά το σάλο ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραιτήθηκε μετά το σάλο ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Ο Γιοσίρο Μόρι, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και Παραολυμπιακών του Τόκιο υπέβαλε σήμερα τη παραίτησή του για τα σεξιστικά του σχόλια που έκανε προ ημερών και τα οποία προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην Ιαπωνία και το εξωτερικό.

Η πίεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας είχε αυξηθεί μετά και την ανακοίνωση της Toyota, ενός εκ των μεγαλύτερων χορηγών των αγώνων, η οποία δια του προέδρου της Άκιο Τογιόντα δήλωσε ότι όσα είπε ο Μόρι είναι «αντίθετα με τις αξίες και τις αρχές της εταιρείας».

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 400 από τους 80.000 ανθρώπους που έχουν δηλώσει εθελοντές για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο έχουν ήδη παραιτηθεί σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ενώ γίνεται ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά του Μόρι. Μέχρι την Δευτέρα, είχαν ήδη συγκεντρωθεί 140.000. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αναφέρουν ότι έχουν λάβει περισσότερα από 5.500 καταγγελίες για το ζήτημα.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιος θα αντικαταστήσει τον Μόρι καθώς το όνομα του φερόμενου ως αντικαταστάτη του, Σαμπούρο Καβαμπουσι οδήγησε επίσης σε διαμαρτυρίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο 83χρονος πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σε συνάντηση της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στις 3 Φεβρουαρίου ότι οι συσκέψεις της επιτροπής διαρκούσαν περισσότερο από όσο χρειάζεται επειδή οι «ανταγωνιστικές» γυναίκες που συμμετείχαν «μιλούσαν υπερβολικά πολύ».

Ο Μόρι στη συνέχεια απολογήθηκε και απέσυρε το σχόλιό του, χωρίς όμως να παραλείψει και μια απόπειρα δικαιολόγησης του εαυτού του. Την Τρίτη, εκατοντάδες εθελοντές παραιτήθηκαν από τους Ολυμπιακούς, ως διαμαρτυρία για τα σχόλια του Μόρι, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι τα σχόλια του Μόρι ήταν «απολύτως ανάρμοστα» ενώ έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της επιτροπής να αναθεωρήσει την ολυμπιακή ατζέντα του 2020. Επιπλέον, πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από την απολογία του κυρίου Μόρι, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών του Τόκιο θεωρεί το σχόλιό του ανάρμοστο και ανανεώνει τη δέσμευσή της στην ισότητα των φύλων».