Η Αργεντινή φλερτάρει ακόμα μια φορά με τη χρεοκοπία

Η Αργεντινή φλερτάρει ακόμα μια φορά με τη χρεοκοπία

Ολοταχώς προς νέα χρεοκοπία οδεύει η Αργεντινή καθώς οι πιστωτές της είναι έτοιμοι να απορρίψουν το αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους. Η νέα κυβέρνηση υπό τον Αλμπέρτο Φερνάντες έχασε την ημερομηνία της 31ης Μαρτίου, την οποία η ίδια είχε θέσει ως ορόσημο, προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 100 δις δολαρίων.

Μιλώντας από το Μπουένος Άιρες προ μηνός, η Τζιμέρα Μπλάνκο, επικεφαλής για τη Λατινική Αμερική στην εταιρεία Verisk Maplecroft, δήλωσε στο CNBC τηλεφωνικά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας, δηλαδή το ότι η Αργεντινή θα υποχρεωθεί σε αθέτηση πληρωμών πριν από το τέλος του έτους, έχει ανέλθει στο 77%.

Η προοπτική νέας πτώχευσης της Αργεντινής είναι ορατή από τον Αύγουστο του 2019, όταν το Μπουένος Αϊρες υπό την προεδρία του Μαουρίσιο Μάκρι, αποφάσισε μονομερώς, χωρίς διαπραγμάτευση με τους πιστωτές δηλαδή, να αναβάλει την αποπληρωμή χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων. Έκτοτε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε τα αργεντίνικα ομόλογα στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών» και ακολούθησε ανάλογη υποβάθμιση από τον οίκο Fitch.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει ότι  το χρέος της Αργεντινής είναι «μη βιώσιμο» τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την συνεργασία του με την κυβέρνηση της χώρας. Σημειώνεται ότι μια ομάδα του ΔΝΤ επισκέφθηκε το Μπουένος Άιρες από τις 12 έως τις 19 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντας τις συναντήσεις με τους Αργεντινούς αξιωματούχους ως «πολύ παραγωγικές».

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2018, το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Αργεντινή, ενώ αργότερα μέσα στο 2018 αποφασίστηκε η αύξηση του δανείου, στα 56,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αργεντινή έχει λάβει μέχρι τώρα 44 δισεκατομμύρια δολάρια από το δάνειο όμως ο πρόεδρος Φερνάντεζ, έχει ανακοινώσει πως δεν θα λάβει το υπόλοιπο του δανείου και θα αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.