8ος χρόνος, ημέρα 2274η
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022

Η αποζημίωση προς τους Τούρκους εμπόδιο για τη μεταφορά του τελικού του Champions League

Η αποζημίωση προς τους Τούρκους εμπόδιο για τη μεταφορά του τελικού του Champions League
AP PHOTO

H UEFA εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει τον τελικό του Champions League στο «Γουέμπλεϊ». Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, η οποία αναζητά από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να της υποσχεθεί πως μπορεί να της εξασφαλίσει όσα θεωρεί απαραίτητα για να πάρει το παιχνίδι από την Κωνσταντινούπολη. Ο τελικός της διοργάνωσης αναέμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι είναι προγραμματισμένος για τις 29 Μαΐου.

Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα εμπόδια μοιάζει να είναι η αποζημίωση προς τους Τούρκους. Αν όντως το ματς μεταφερθεί θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει. Πέρυσι, η UEFA το πήρε από την Κωνσταντινούπολη και το πήγε στην Λισσαβώνα όπου διεξήχθη το τουρνουά με φορμάτ Final 8. Η Τουρκία έχει δώσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ για να διαμορφώσει το γήπεδο «Ατατούρκ» και άλλες υποδομές. Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα The Sun, η UEFA, τώρα, σκοπεύει να ζητήσει από τις ομάδες που συμμετείχαν στον θεσμό αυτή την σεζόν, μεταξύ αυτών κι ο Ολυμπιακός, να δεχθούν μειωμένα χρηματικά έπαθλα προκειμένου να καλυφθεί το ποσό! Μια διαφορετική τακτική του οργανισμού μια και δεν έκανε το ίδιο όταν πήρε τα ματς του EURO από το Δουβλίνο και το Μπιλμπάο.

Στην UEFA εκτιμούν πως το κάλεσμα του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, να διεξαχθεί ο τελικός επί βρετανικού εδάφους είναι λογικό. Με την Τουρκία να βρίσκεται στην κόκκινη λίστα της χώρας, σημαίνει πως όσοι ταξιδέψουν κατά την επιστροφή τους θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Στην Κωνσταντινούπολη -αν γίνει εκεί το ματς- λογαριάζεται πως θα βρεθεούν τουλάχιστον 8.000 οπαδοί των «πολιτών» και των «μπλε». Στη Νιόν αντιλαμβάνονται πως με τις παρούσες συνθήκες είναι αποθαρρυντικό το να ταξιδέψουν οι οπαδοί. Θεωρούν πως το «Γουέμπλεϊ», το οποίο έχει άδεια να φιλοξενήσει ως και 22.500 θεατές μέχρι τα μέσα Ιουνίου, είναι η καλύτερη εναλλακτική. Ωστόσο, πρέπει να ξεπεραστούν και άλλα εμπόδια: πρέπει να προγραμματιστούν ξανά ή σε άλλο γήπεδα τα πλέι οφ της Championship (η λίγκα και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας είναι ήδη ενήμερες και σε... επιφυλακή). Ενα άλλο ζήτημα που θέλει να λυθεί η UEFA, αφορά στο να μην υπάρξει καραντίνα για τα ΜΜΕ, τους σπόνσορες και τους VIP's που θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο. Βέβαια, μετά η UEFA θα πρέπει να συμφωνήσει και με τις ομάδες που θα πιέσουν για να πάρουν περισσότερα εισιτήρια. Προτού μπει η Τουρκία στην κόκκινη λίστα, οι υποστηρικτές της Σίτι και της Τσέλσι παραπονέθηκαν για τα λίγα εισιτήρια που θα έπαιρναν, ενώ η Συνομοσπονδία θα έδινε πολλά σε σπόνσορες και συνεταίρους.