Η 5νθήμερη καραντίνα για Covid ισχύει σε όσους δεν έχουν συμπτώματα
Υπ. Υγείας σε Αλ. Τσίπρα

Η 5νθήμερη καραντίνα για Covid ισχύει σε όσους δεν έχουν συμπτώματα

Απάντηση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανάρτησή του αμφισβήτησε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την 5νθήμερη καραντίνα σε όσους κολλήσουν κορονοϊό, έδωσε το Υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας βάσει του πρωτόκολλου του ΕΟΔΥ που βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC η πενταήμερη καραντίνα αφορά μόνο αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα την τελευταία ημέρα ολοκλήρωσής της.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας: 

«Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ βασίζεται στις επιστημονικές οδηγίες του CDC και τις ακολουθεί πιστά. Είναι απολύτως σαφές, όσον αφορά στις οδηγίες για τη λήξη της καραντίνας, ότι ύστερα από 5 ημέρες ήπιας νόσου και εφόσον δεν υπάρχει πλέον κανένα σύμπτωμα, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή δραστηριότητά τους με βασική προϋπόθεση να φορούν συνεχώς μάσκα υψηλής προστασίας και να τηρούν απαρέγκλιτα τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μετά την 5η μέρα, χωρίς συμπτώματα και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε όλες τις επαφές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Προφανώς τα ανωτέρω δεν ισχύουν για όσους έχουν συμπτώματα».

Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε σε ανάρτησή του ότι «ύστερα από 5 μέρες νόσησης, με βάση τον ΕΟΔΥ, θα μπορούσα να πάω σήμερα στη Βουλή και να κολλήσω συναδέλφους, αφού το τεστ μου βγαίνει ακόμα θετικό»