7ος χρόνος, ημέρα 2159η
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021

RAI: H ιταλική κυβέρνηση θα επιβάλει τη χρήση του «πράσινου πάσου» και για επιβίβαση σε πλοία, τραίνα και αεροπλάνα

H ιταλική κυβέρνηση θα επιβάλει τη χρήση του «πράσινου πάσου» και για επιβίβαση σε πλοία, τραίνα και αεροπλάνα
Shutterstock

Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προτίθεται να επιβάλει τη χρήση «πράσινου πάσου εμβολιασμένων» και για την επιβίβαση των πολιτών σε πλοία, τραίνα και αεροπλάνα.

Συγκεκριμένα η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να εφαρμοστεί πριν το μεγάλο κύμα επιστροφής των ιταλών από τις διακοπές, μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Ως γνωστόν, το «πράσινο πάσο», από τις 6 Αυγούστου θα είναι αναγκαίο για να κάθεται κανείς στα τραπέζια των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, αλλά και για να μπορεί να μπαίνει σε γυμναστήρια, πισίνες, πολιτιστικά κέντρα και να έχει την δυνατότητα να επισκέπτεται τους συγγενείς στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών, η μεγάλη αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, τις τελευταίες ημέρες, αφορά κυρίως τους νέους. Την τελευταία εβδομάδα εμβολιάσθηκαν 350.000 ιταλοί κάτω των τριάντα ετών. Το 30%, είναι ηλικίας 12 με 19 ετών.

Ο κύριος στόχος, τώρα, είναι να εμβολιαστούν τα 4,3 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας, άνω των 50 ετών, που ακόμη δεν έχουν κλείσει ραντεβού.

Μεταξύ αυτών, 220.000 είναι δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διοικητικού προσωπικού των σχολείων. Αν δεν ζητήσουν να προστατευθούν με σκεύασμα κατά του κορονοϊού μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, η κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να αποφασίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, όπως συνέβη ήδη με τους υγειονομικούς.

Ο Kάρλο Μπονόμι, πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τονίζει χαρακτηριστικά: «Η χρήση του «πράσινου πάσου», μέσα τις διάφορες επιχειρήσεις της χώρας μας, είναι προς το συμφέρον όλων. Μπορεί σίγουρα να βρεθεί μια συμφωνία, ένα ουσιαστικό σημείο σύγκλισης».

Υπενθυμίζεται ότι το πράσινο πάσο εμβολιασμένων θα δίνει δικαίωμα εισόδου και στα γηροκομεία.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό υπουργείο Υγείας έκανε γνωστές τις νέες αυτές λεπτομέρειες, όταν ανακοινώθηκε ότι μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα των ασθενών και των συγγενών τους είχαν αρχίσει απεργία πείνας, με αίτημα την επέκταση των προνομίων του πράσινου πάσου και στον τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.

Ένταση στη Ρώμη μετά την ολοκλήρωση κινητοποίησης αντιεμβολιαστών

Εντωμεταξύ ένταση σημειώθηκε χθες βράδυ στη Ρώμη μετά την ολοκλήρωση κινητοποίησης περίπου τριών χιλιάδων αντιεμβολιαστών και αρνητών του νέου κορονοϊού.

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Λαού, μέρος των πολιτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση κατά του «πράσινου πάσου» προσπάθησε να κάνει πορεία στη διπλανή, εμπορική οδό «βία Ντελ Κόρσο».

Η αστυνομία, χρησιμοποιώντας οχήματα και δυνάμεις της, έκλεισε την πρόσβαση στην πολυσύχναστη οδό και υπήρξε ένταση για κάποια ώρα.

Παράλληλα, μικρός αριθμός διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα κεντρικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης RAI, φωνάζοντας συνθήματα κυρίως κατά του τρόπου με τον οποίο μεταδίδονται οι ειδήσεις για τον νέο κορονοϊό.

Στα μπλουζάκια που φόραγαν αρκετοί αρνητές είχαν τυπώσει σκίτσο με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα μέσα σε κελί.

Κατά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, στην κινητοποίηση παρείσδυσαν μέλη των νεοφασιστικών οργανώσεων Κάζα Πάουντ και Φόρτσα Νουόβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ