Γυναίκα, οικογένεια και ισότητα των φύλων

Γυναίκα, οικογένεια και ισότητα των φύλων

Η διαφορετική άποψη για μένα προσωπικά είναι πλούτος, ειδικά όταν είναι διατυπωμένη με επιχειρήματα και μέτρο όπως έκανε η κυρία Βίβιαν Ευθυμιοπούλου σε πρόσφατο άρθρο της με τίτλο «Η ισότητα των φύλων περνάει μέσα από την οικογένεια».

Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω και να αναδείξω μερικά βασικά σημεία για την ισότητα των φύλων και την παραδοχή από μεριάς μου ότι η ισότητα των φύλων αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας.

Η ισότητα των φύλων δεν περνά μόνο από την οικογένεια, δεν αφορά μόνο τον τομέα της εργασίας και την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Αφορά εξίσου σημαντικά ζητήματα, τα οποία διέπουν οριζόντια πολιτικές, όπως την ενίσχυση της συμμετοχής γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, την ανισότητα στις αμοιβές και στις συντάξεις, την κοινωνική ένταξη και την ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται διακρίσεις (στην  εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στην υγεία).

Άρα η συγχώνευση της οικογενειακής πολιτικής και της ισότητας των φύλων ενέχει σοβαρό κίνδυνο υποβάθμισης των πολιτικών ισότητας των φύλων και περιορισμού αυτών στα ζητήματα εργασίας – οικογένειας (βλ. ένταξη της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων  στο Υπ. Εργασίας και όχι στο Υπ. Εσωτερικών). 

Η πορεία και τα καλά παραδείγματα άλλων χώρων είναι καλοδεχούμενα αλλά ενδεχομένως έχουν διαφορετικό σημείο εκκίνησης π.χ. στη Γερμανία η κοινωνία έχει κάνει αρκετά βήματα προς την ισότητα σε τομείς που εμείς έχουμε μείνει αρκετά πίσω και έχει διαφορετική διοικητική δομή και τρόπους παρέμβασης/συσχέτισης των πολιτικών. (gender mainstreaming). 

Συνεπώς, αν θέλουμε να προσθέσουμε ένα πρόσημο στην επιλογή της συγχώνευσης οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής και ισότητας των φύλων στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Εργασίας, χωρίς διαβούλευση με τις γυναικείες οργανώσεις, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια συντηρητική και όχι προοδευτική προσέγγιση που παραπέμπει σε έμφυλα στερεότυπα, τα οποία συνδέουν απευθείας τη γυναίκα με την οικογένεια.

Ωστόσο, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων που αναπτύσσονται για την ισότητα των φύλων ευελπιστώ να συνδράμουν προς τη θετική κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλους τους τομείς. 

*Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής