Γώγος: Πίεση στο ΕΣΥ για τουλάχιαστον δύο ακόμα εβδομάδες

Γώγος: Πίεση στο ΕΣΥ για τουλάχιαστον δύο ακόμα εβδομάδες

Λόγο για Χριστούγεννα με περιοριστικά μέτρα έκανε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «τουλάχιστον για δύο ακόμα εβδομάδες, θα υπάρχει σημαντική πίεση στο ΕΣΥ», ενώ προέβλεψε ότι θάνατοι και διασωληνωμένοι θα αυξηθούν λόγω της διασποράς του προηγούμενου διαστήματος.

Είναι προφανής, σημείωσε, η αναγκαιότητα για εμβολιασμούς ειδικά στους άνω των 60 με μεγάλη νόσηση και θάνατο, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά και στις μικρότερες ηλικίες για να πετύχουμε το ανοσιακό τείχος. 

«Κάνοντας και την 3η δόση δημιουργούμε τέτοιο ανοσιακό τείχος που μπορεί να παρακάμψει τις δυσκολίες του ιού, και να παρακάμψουμε όχι τόσο τη μετάδοση, όσο τη σοβαρή νόσηση και τη διασπορά του» εξήγησε. Η γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι πολύ κρίσιμη υπογράμμισε ακόμα ο Χαράλαμπος Γώγος, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο 14χρονου κοριτσιού στη Λαμία.  

Το στέλεχος Όμικρον αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας, καθώς έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κύτταρα, άρα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και πιθανής ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή να μην αναγνωρίζει αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη η από εμβολιασμό εξήγησε ο καθηγητής. 

Διευκρίνισε πάντως ότι παρόμοια χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής είχαν και το στέλεχος Βήτα και το Δέλτα, αλλά υπήρχε πάρα πολύ καλή κάλυψη από τα εμβόλια. «Το ίδιο πιστεύουμε να συμβεί και για την Όμικρον» τόνισε.

Διαβάστε ακόμα:

Δημόπουλος: Βλέπουμε όλο και περισσότερα θύματα αρνητές - Βατόπουλος: Να εμβολιαστούν οι πάντες

Παπαευαγγέλου: Πιο κοντά στο καλό σενάριο για την Όμικρον – Τι ισχύει στο κακό σενάριο

Μαγιορκίνης για Όμικρον: Εξαιρετικά απίθανο να μην την πιάνει η τρίτη δόση

Γιατί είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον;

Η «Ο» και ο χειμώνας φέρνουν ντόμινο υποχρεωτικών εμβολιασμών

Μπροστά στις αναζωπυρώσεις της πανδημίας, ο κόσμος στρέφεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό