Γιατί θα συνεχίσει ο «πόνος» στις αναδυόμενες αγορές - Ο ρόλος του δολαρίου

Γιατί θα συνεχίσει ο «πόνος» στις αναδυόμενες αγορές - Ο ρόλος του δολαρίου

H ενδυνάμωση του δολαρίου έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά «ορθοπεταλιάς» όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα που αναδεικνύει την κίνηση του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού ξένων νομισμάτων. Όπως βλέπουμε, έσπασε πρόσφατα με ορμή την κρίσιμη αντίσταση των 103 μονάδων.

Οι αναδυόμενες αγορές αισθάνονται πάντα τον αντίκτυπο της κίνησης του δολαρίου των ΗΠΑ.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι οι εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές έχουν συχνά μεγάλο χρέος σε δολάρια.

Βλέπετε, όταν μια επιχείρηση πληρώνεται σε τοπικό νόμισμα και αυτό πέφτει έναντι του δολαρίου, τότε η πληρωμή των χρεών σε δολάρια γίνεται πιο δύσκολη.

Η άνοδος λοιπόν του δολαρίου ασκεί πραγματική πίεση στους ισολογισμούς αυτών των εταιρειών. Το αντίθετο φυσικά συμβαίνει όταν το δολάριο πέφτει. Τότε οι εταιρείες αυτές βλέπουν τμήματα του χρέους τους να… εξατμίζονται. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το κρατικό χρέος.

Οι περισσότερες χώρες των αναδυόμενων αγορών εξάγουν εμπορεύματα.

Όταν το δολάριο πέφτει σε αξία έναντι των τοπικών νομισμάτων, τότε «απαιτούνται» περισσότερα δολάρια για να αγορασθούν οι ίδιες ποσότητες εμπορευμάτων. Σε αυτή την περίπτωση τα εμπορεύματα καθίστανται ακριβότερα και οι παραγωγοί εμπορευμάτων κερδίζουν επιπλέον. Είναι ένας κύκλος που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλους νικητές.

Αντίθετα όταν το δολάριο ανεβαίνει έναντι των τοπικών νομισμάτων, το τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κίνησης του δολαρίου και της κίνησης των αναδυομένων αγορών.

Το δολάριο κορύφωσε τον Δεκέμβριο του 2016 και έπεσε έως τις αρχές του 2018. Τι έκαναν οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών; Aυξήθηκαν περίπου κατά 50% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στη συνέχεια, μετά τον Μάρτιο του 2018, το δολάριο άρχισε να ανεβαίνει με ταχύ ρυθμό. Την ίδια ακριβώς περίοδο οι αναδυόμενες αγορές διόρθωσαν με εξίσου γρήγορο ρυθμό, σημειώνοντας πτώση 20% από τα μέσα Φεβρουαρίου 2018 τα τέλη του έτους. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2019 εξακολούθησαν τις χαμηλές πτήσεις τους.

Ένα παρόμοιο μοτίβο έλαβε χώρα το 2020 και το 2021. Το δολάριο έπεσε από τις αρχές του 2020 ως το 2021 με τις αναδυόμενες αγορές να σημειώνουν άνοδο κατά 73% την ίδια περίοδο.

Από τον Φεβρουάριο όμως του 2021 και ακόμα περισσότερο από τον Μάιο του 2021 όταν το δολάριο άρχισε το μεγάλο ανοδικό του ράλι, τα εύκολα κέρδη για τις αναδυόμενες έλαβαν τέλος. Για την ακρίβεια, οι προηγούμενοι μήνες ήταν ιδιαίτερα επώδυνοι για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017 και το 2020 ο δείκτης του δολαρίου κορυφώθηκε ακριβώς πέριξ του 103. Στη συνέχεια, συνέχισε ένα χρόνο καθοδικά μέχρι τον τωρινό κύκλο ανόδου και την πρόσφατη ανοδική διάσπαση των 103 μονάδων.

Από τη στιγμή που το δολάριο ξεπέρασε το επίπεδο του 103, αν κάνει μια βάση πάνω από αυτά τα επίπεδα θα σηματοδοτήσει πιθανότατα ένα νέο ανοδικό ξέσπασμα. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα φέρει περισσότερο «πόνο» στις αναδυόμενες αγορές.

Τα νομίσματα των αναδυομένων

H στήλη αναμένει τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να συνεχίσουν για όλο το 2022 να αγωνίζονται έναντι του πανίσχυρου δολαρίου, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιτέλους θα ξεκινήσει την αναμενόμενη πολιτική σύσφιξης και μάλιστα μάλλον με επιθετικό ρυθμό.

Οι Κεντρικές Τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες φυσικά και έχουν προετοιμαστεί εδώ και μήνες για αυτό το σενάριο, αυξάνοντας τα επιτόκια αναφοράς τους. Όμως από ότι φαίνεται η Fed μπορεί να υιοθετήσει επιθετικότερη του αναμενομένου πολιτική- τουλάχιστον στην αρχή- και πέραν των αυξήσεων των επιτοκίων να προβεί σε ταχεία μείωση του ισολογισμού.

Αυτή είναι η οπτική γωνία προφανώς των 50 αναλυτών οι οποίοι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters κατέδειξαν ότι σχεδόν όλα τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων αγορών θα αποδυναμωθούν τους επόμενους μήνες, ακόμη και εκείνα που έχουν παρασυρθεί υψηλότερα από τον συνεχιζόμενο κύκλο των εμπορευμάτων και τη σύσφιξη της πολιτικής των αντίστοιχων Κεντρικών τους Τραπεζών, όπως το ρεάλ Βραζιλίας και το ραντ Νότιας Αφρικής.

Τα νομίσματα αυτά είχαν κερδίσει περίπου 16% και 9% αντίστοιχα εντός του 2022 και μέχρι τις αρχές Απριλίου. Τώρα όμως το πρώτο έχει διορθώσει 5% ενώ το ραντ Νότιας Αφρικής απώλεσε ήδη όλα του τα κέρδη.

Ομοίως και το μεξικάνικο πέσο.

Το ρωσικό ρούβλι από την άλλη αποτέλεσε εξαίρεση. Παρά το γεγονός ότι υποχώρησε ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εντούτοις κάλυψε και με το παραπάνω τις απώλειες, μετά το ρωσικό διάταγμα για τον περίφημο τρόπο πληρωμής των εισαγωγών του φυσικού αερίου από τη Δύση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ότι το πρόσφατο ράλι δεν θα διαρκέσει, καθώς δεν αποτελεί την αληθινή αντανάκλαση των προοπτικών της Ρωσίας. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί πολύ έντονα και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περισσότερο, κάτι που μακροπρόθεσμα θα πρέπει να μεταφραστεί σε ένα ασθενέστερο ρούβλι.

Το αυστηρά ελεγχόμενο γιουάν της Κίνας μετά την καλή συμπεριφορά του Φεβρουαρίου θέλει μια προσοχή, καθώς μια συρρίκνωση του χάσματος αποδόσεων μεταξύ των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας και των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει εκροές κεφαλαίων.

Τέλος, η ινδική ρουπία κρατάει τα επίπεδα της, ενώ το δεύτερο τρίμηνο και το υπόλοιπο του 2022 αναμένεται να είναι εξαιρετικά δυνατά.

Βλέπετε η χώρα είναι ένας από τους φθηνότερους προμηθευτές σε σιτηρά και ρύζι, καθώς ήδη εξάγει ρύζι σε σχεδόν 150 χώρες και σιτάρι σε 68. Μετά το σοκ που έχει προκαλέσει στην αγορά ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ινδία έχει «αρκετά τρόφιμα» για τα 1,4 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της και είναι «έτοιμη να προμηθεύσει τον κόσμο με αποθέματα τροφίμων», εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου το επιτρέψει.

Η Ινδία μπορεί  να εξάγει 22 εκατ. τόνους ρυζιού και 16 εκατ. τόνους σιταριού τον χρόνο. Εάν δε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επιτρέψει να εξαχθούν τα κρατικά αποθέματα, οι ποσότητες αυτές μπορεί και να είναι πολύ περισσότερες. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών και φυσικά θα στήριζε ακόμα περισσότερο την ινδική οικονομία και το τοπικό της νόμισμα. 

Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε όμως ότι υπάρχουν φόβοι ότι η φετινή σοδειά στην Ινδία θα είναι μικρότερη των προβλέψεων, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις σε λιπάσματα, λόγω της εκτίναξης των τιμών τους παγκοσμίως. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους όσοι «ποντάρουν» στην ινδική ρουπία. Εντούτοις, μία λύση θα μπορούσε να δοθεί μέσω συμφωνιών του τύπου «σιτάρι για λιπάσματα» με χώρες όπως είναι η Αίγυπτος. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.