8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Γιατί έπρεπε να παραιτηθούν οι Δημητριάδης - Κοντολέων, γιατί πρέπει να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές

Γιατί έπρεπε να παραιτηθούν οι Δημητριάδης - Κοντολέων, γιατί πρέπει να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές

Η παραίτηση Δημητριάδη - Κοντολέων είναι αναμφισβήτητα μια ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν παραιτήθηκε όποιος - όποιος, αλλά ένας άνθρωπος - κλειδί για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού. Ωστόσο, δεν μπορούσαν τα πράγματα να εξελιχτούν διαφορετικά. Με την αντιπολίτευση να έχει αναγορεύσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων σε μείζον θέμα, ο πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να δεχτεί τις παραιτήσεις. Εκείνο που δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει είναι να ενδώσει στην πίεση και να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες.

Οι κυβερνήσεις πέφτουν. Ακόμη και οι καλύτερες και οι πιο ισχυρές. Η εξουσία δεν είναι αιώνια, κάτι που συχνά ξεχνάνε οι ιερείς και οι ιέρειές της. Τις περισσότερες φορές, όμως, τα σκάνδαλα γιγαντώνονται λόγω της πρόθεσης των ανθρώπων να τα κουκουλώσουν. Ο μόνος τρόπος για να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση είναι να φτάσει ο έλεγχος μέχρι το τέλος. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσαν να είναι σε θέσεις ευθύνης οι κ.κ. Δημητριάδης και Κοντολέων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα άφηνε την υπόθεση αυτή να δηλητηριάσει την εικόνα της κυβέρνησής του. Έρευνα, λοιπόν, μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια. Κι αν έχει υπάρξει παρασπονδία, να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Αυτά είναι τα αυτονόητα…

Θα μπορούσε ο κ. Δημητριάδης να «διασωθεί»; Είναι κάτι που ούτε ο ίδιος θα το ήθελε, ούτε και θα πρόσφερε κάτι στην κυβέρνηση ή στον ίδιον. Το ζητούμενο για τον κ. Δημητριάδη και για την κυβέρνηση είναι να λάμψει η αλήθεια. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είχε χειρότερες συνέπειες απ' αυτές που ήδη συζητάμε.

Η αντιπολίτευση λέει ότι οι δύο παραιτήσεις είναι ομολογία ενοχής. Αυτό θα έλεγε η αντιπολίτευση. Αυτό που ίσως δεν περίμενε ήταν η γρήγορη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Περίμεναν ότι το θέμα αυτό θα σερνόταν για μερικούς μήνες ακόμη και μέσα από ένα κλίμα νοσηρότητας θα πηγαίναμε τελικά σε εκλογές. Αυτό επιχειρεί να αποτρέψει η κυβέρνηση. Το θέμα είναι να αντέξει στην πίεση. Διότι το «επόμενο level» είναι πλέον εκείνο της πίεσης για εκλογές το φθινόπωρο.

Το θέμα, λοιπόν, είναι να μην οδηγηθεί η χώρα στα δύσβατα και αδιέξοδα μονοπάτια της πολιτικής αστάθειας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι για τη χώρα περισσεύουν. Οι πρόωρες εκλογές και οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι πηγή ανωμαλίας από κάθε πλευρά. Δεν πρόκειται να βγει κάτι καλό απ’ αυτή την ιστορία. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Την ίδια ώρα, όμως, χρειάζεται και διαφάνεια. Και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να βρει τρόπους για να ικανοποιήσει και τις δύο αυτές συνθήκες.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]