Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του CDU στη Θουριγγία

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του CDU στη Θουριγγία

«Το (Χριστιανοδημοκρατικό) κόμμα χρειάζεται ειρήνη και μια κοινή πορεία. Θα ήθελα να συμβάλω σε αυτό και δεν θα υποβάλω ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος στο κρατίδιο της Θουριγγίας», έγραψε στο Twitter ο υπό παραίτηση πρόεδρος του CDU του κρατιδίου της Θουριγγίας, Μάικ Μόρινγκ.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Μόρινγκ υπέβαλε και πρόταση για διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος στο γερμανικό κρατίδιο το ταχύτερο δυνατόν για την ανάδειξη νέου προέδρου προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαδοχή του. Ο Μόρινγκ είχε ήδη δηλώσει ότι παραιτείται από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU του στο τοπικό κοινοβούλιο της Ερφούρτης, πρωτεύουσας της Θουριγγίας το αργότερο τον Μάιο.

Ο Μόρινγκ είχε εισπράξει την έντονη αποδοκιμασία της πλειοψηφίας των κομματικών στελεχών, αλλά και της ηγεσίας του CDU όταν έσπευσε να συγχαρεί για την εκλογή του τον Τόμας Κέμεριχ του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) ως νέου πρωθυπουργού της Θουριγγίας, επικρατώντας χάρη και στις ψήφους του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Για το CDU όμως αυτή η κίνηση απετέλεσε σαφή παραβίαση της κομματικής γραμμής για αποχή από κάθε συνεργασία με το AfD σε ομοσπονδιακό επίπεδο.