7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Γεωργιάδης: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις που βασίζεται στην εμπειρία του Ελληνικού

Γεωργιάδης: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις που βασίζεται στην εμπειρία του Ελληνικού
Eurokinissi

Για ένα νέα θεσμικό πλαίσιο που θα βασίζεται στην εμπειρία του Ελληνικού στη βάση του οποίου κάθε επενδυτής θα διευκολύνεται για την επένδυσή του αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Το Ελληνικό θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας, θα δημιουργηθεί μια νέα μικρή πρωτεύουσα μέσα στην πρωτεύουσα. και είμαστε περήφανοι ως κυβέρνηση για το ρόλο που διαδραματίσαμε στο ξεκίνημα αυτό. Όπως ανέφερε ενδεικτικά: «Είμαι πολύ περήφανος που καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο όλων των Ελλήνων. Μου φαίνεται σαν να είναι δικό μου οικόπεδο. Τόσο περήφανος είμαι!».

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 70.000 θέσεις κατά τη φάση της πλήρους λειτουργίας του. «Είναι ένα έργο που έχει σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα, που τα θετικά του δεν αφορούν μόνο την περιοχή στην οποία αναπτύσσεται αλλά ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε. Είναι ένα πράσινο έργο που καλύπτει όλα τα στάνταρ προστασίας του περιβάλλοντος, που αλλάζει τα δεδομένα. Θα αλλάξει η ζωή των κατοίκων της περιοχής. Οι όμοροι δήμοι θα ωφεληθούν γιατί θα αυξηθεί η αξία της γης. Πουλήσαμε το έργο 1 δισ. ευρώ και τα χρήματα αυτά θα τα δώσουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις που βασίζεται στην εμπειρία του Ελληνικού. Με το νέο νόμο κάθε επενδυτής θα διευκολύνεται για την επένδυσή του». Για να ξεκινήσει το έργο, όπως είπε, χρειάστηκαν τρεις πολύ διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις. «Υπερψηφίστηκε στη Βουλή και  αυτό είναι ένα πολύ καλό μήνυμα για τους επενδυτές» όπως σημείωσε.

Γενικότερα για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας ο υπουργός τόνισε ότι πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά την πανδημία, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 8,6% και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρίες και πρόσθεσε «καλωσορίζουμε τους επενδυτές, θεωρούμε ότι είναι σύμμαχοι μας».

Για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ανέφερε ότι μεγάλη πρόκληση είναι το δικαστικό μας σύστημα και υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα προωθούνται πάνω από 26 ρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.

Για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σημείωσε ότι «είναι πολύ καλύτερα απ΄ ότι πριν» και πρόσθεσε ότι στην πανδημία με την αναπτυξιακή τράπεζα δόθηκε ρευστότητα 9 δισ. ευρώ στην αγορά ενώ η ανεργία δεν εξερράγη και είναι λίγο χαμηλότερα απ΄ ότι πριν την πανδημία.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος κόκκινων δανείων και πρόσθεσε ότι: «τα δάνεια που δόθηκαν ήταν σε επιχειρήσεις που μπορούσαν να τα αποπληρώσουν για να μην δημιουργηθεί νέος κύκλος κόκκινων δανείων Μετά από ένα χρόνο τα δάνεια αυτά έχουν επιστραφεί κι 96% των εταιριών αυτών διατήρησαν τις θέσεις εργασίας. Δεν θέλαμε νέο κύκλο κόκκινων δανείων γι αυτό ήμασταν πολύ προσεκτικοί από την αρχή της πανδημίας Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν φερεγγυότητα θα δούμε τι θα γίνει». «Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη, αν καταφέρουμε να πάμε προς την ανάπτυξη όλα θα πάνε καλά» υπογράμμισε ο υπουργός.