Γαλλία: «Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας»

Γαλλία: «Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας»

Η συμφωνία που υπέγραψαν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης «αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας παράλληλα πως το Μνημόνιο αυτό «δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας», στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Τ. Ερντογάν. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε χαρακτηρίσει την υπογραφή του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου Συνεργασίας θέμα μείζονος ανησυχίας, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Επίσης, η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση για τον αν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, στοχεύει στην εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τέλος, ανέφερε πως το Παρίσι εκφράζει την πλήρη στήριξη του σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.

Φωτογραφία: AP