Γ. Γεραπετρίτης: Μόνο με απόλυτη ασφάλεια θα ανοίξει το οτιδήποτε - Ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα εμβολιάζονται τον μήνα

Γ. Γεραπετρίτης: Μόνο με απόλυτη ασφάλεια θα ανοίξει το οτιδήποτε - Ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα εμβολιάζονται τον μήνα
Eurokinissi

Oτιδήποτε ανοίξει στην αγορά, θα ανοίξει με απόλυτη ασφάλεια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο της κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, το οποίο περιλαμβάνει τον εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων τον μήνα και πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια.

Ως προς την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση ως προς την ύφεση, αλλά «όχι με ρυθμό τέτοιο που να μας δημιουργεί ασφάλεια». Και πρόσθεσε: «Παραμένουν, άλλωστε, δύο χαρακτηριστικά, εξαιρετικά ισχυρά: το πρώτο, η μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και από την άλλη υπάρχουν περιοχές που είναι υγειονομικά ακόμη πάρα πολύ επιβαρυμένες, δεν έχουμε δει τη μείωση που θα περιμέναμε σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο. Τα δύο αυτά δεδομένα μας οδηγούν στο να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, δεν πρόκειται να ανοίξει ο,τιδήποτε, αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για αυτό». Τόνισε δε ότι «ενημερωνόμαστε δύο φορές την ημέρα για την εξέλιξη της πανδημίας και με βάση αυτή αποφασίζουμε».

Αναφορικά με τη δήλωσή του για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η οποία μπήκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ο υπουργός δήλωσε: «Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι απολύτως αναγκαίο στοιχείο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κρίση και για τον λόγο αυτό έχουμε φροντίσει και έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ».

Αφού υπενθύμισε ότι «ήταν το χρόνιο αίτημα των ιατρών, των εντατικολόγων να έχουμε περισσότερες ΜΕΘ», υπογράμμισε ότι «πριν από δύο χρόνια -και για να είμαι δίκαιος σε όλη τη Μεταπολίτευση- η εξεύρεση ΜΕΘ ήταν το πιο δύσκολο ζήτημα στο ελληνικό ιατρικό σύστημα. Με μεγάλη λίστα αναμονής και όλες οι ΜΕΘ ήταν γεμάτες. Σήμερα έχουμε περισσότερες από 1.230 κλίνες ΜΕΘ, είχαμε παραλάβει 557».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στην πηγή τους. Αν έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ΜΕΘ, αυτό δεν μπορεί να μας οδηγεί στο να αφήνουμε ανοιχτή την κοινωνία και την αγορά για να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Σκοπός μας είναι να μην μπαίνουν οι άνθρωποι στις ΜΕΘ» και «βεβαίως πάνω από όλα η πρόληψη για να μην χρειάζεται να μπουν σε ΜΕΘ».

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς και στο γεγονός ότι ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει «πολύ αυστηρούς» κανόνες  για την έγκριση σκευασμάτων και ότι δεν πρέπει να θυσιαστεί η ασφάλεια για χάρη της ταχύτητας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε να καθυστερούμε υπερβολικά» και ότι ίσως η ΕΕ αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της, μετά την πίεση από τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο. Για την ώρα πάντως ισχύει το γνωστό χρονοδιάγραμμα για παραλαβές τέλος Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, ο κ. Γεραπετρίτης  δήλωσε ότι «θα έχουμε περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και ο σκοπός είναι να γίνονται κάτι παραπάνω από 2 εκατ. δόσεις το μήνα, δηλαδή σε 1 εκατ. πρόσωπα». Τόνισε επίσης ότι μετά την εξονυχιστική μελέτη των συνεπειών και της ασφάλειας του εμβολίου κανείς δεν θα έχει το άλλοθι, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δέσμευση των κρατών - μελών της ΕΕ να κινηθούν από κοινού στο θέμα του εμβολίου.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος. «Το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη αρχή κατοχυρωμένη από Σύνταγμα, όλα τα μέλη της διαλαμβάνουν οργανική λειτουργική ανεξαρτησία απόλυτη», επισήμανε ο υπουργός, και «η αντίρρηση για άσκηση καθηκόντων είναι θεμιτή, καταγράφεται, αλλά το κρίσιμο είναι να υπάρχει σεβασμός στην ανεξαρτησία των αρχών». Υπενθύμισε δε ότι η επιλογή των μελών του σημερινού ΕΣΡ έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση.