Frontex: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ

Frontex: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ

Σχεδόν 139.000 «παράτυπες» αφίξεις μεταναστών καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2013, όταν κλιμακώθηκε η προσφυγική κρίση, ενώ οι επιστροφές στις χώρες καταγωγής καταγράφουν αύξηση, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων Frontex.

Η μείωση των αφίξεων στα εξωτερικά σύνορα, η οποία σημείωσε πτώση 92% σε σχέση με την κορύφωσή της το 2015, «οφείλεται κυρίως σε μια μείωση στις (μεταναστευτικές) οδούς της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου», ανακοίνωσε ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, όπως αναφέρει το πρακτορείο AFP, η ανατολική Μεσόγειος (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος) καταγράφει αύξηση των διελεύσεων κατά 46% σε σχέση με το 2018, που ορίζονται στις 82.000. Ίδια τάση παρατηρήθηκε στα σύνορα της Κροατίας και της Ουγγαρίας, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.

Οι περισσότεροι μετανάστες που ακολουθούν αυτές τις οδούς της κεντρικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων είναι Αφγανοί και Σύροι. Οι Αφγανοί αντιπροσωπεύουν εξάλλου την πρώτη εθνικότητα (σχεδόν το ένα τέταρτο) εκ των αφιχθέντων σε κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Frontex αιτιολόγησε μεταξύ άλλων την αύξηση εξαιτίας της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στη Συρία αλλά και εξαιτίας «της αστάθειας στο Αφγανιστάν, στις αλλαγές πολιτικής των ιρανικών και των πακιστανικών αρχών απέναντι στους Αφγανούς πολίτες».

Παρά την συνολική μείωση των αφίξεων, ο αριθμός των επιστροφών παράτυπων μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους ουδέποτε υπήρξε τόσο υψηλός, καθώς ανήλθε στις 15.850 το 2019, πρόσθεσε ο Λεγκέρι.

Οι επιχειρήσεις επιστροφής σε χώρες καταγωγής των μεταναστών, σε συντονισμό με την Frontex,διεξάγονται ως επί το πλείστον με πτήσεις τσάρτερ ενώ από το 2018 και με εμπορικές πτήσεις. Οι χώρες που εφάρμοσαν περισσότερο αυτές τις επιχειρήσεις είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ οι κυριότερες χώρες προορισμού είναι η Αλβανία, η Τυνησία και η Γεωργία.

Παράλληλα, η Frontex πραγματοποίησε σχεδόν 600 πτήσεις παρακολούθησης, προκειμένου να εντοπίσει διακινήσεις αλλά και πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα, πάνω από την κεντρική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Αδριατική και τη Βαλτική Θάλασσα αλλά και τα χερσαία σύνορα στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Κροατία και την Ουγγαρία.

Η υπηρεσία, την οποία η ΕΕ ενίσχυσε το 2019, αναμένεται να διαθέτει με ορίζοντα το 2027 μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφρουρών και ακτοφυλάκων για να βοηθά τα κράτη μέλη.

Αυτή η πρώτη ένστολη υπηρεσία της ΕΕ άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο επιχειρήσεις στρατολόγησης 700 ατόμων και δέχτηκε 7.500 υποψηφιότητες, αριθμό για τον οποίο εξέφρασε ικανοποίηση ο διευθυντής της Frontex.

Ωστόσο ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Frontex θα μπορεί να πραγματοποιεί τις αποστολές της με την προϋπόθεση ότι θα έχει επαρκείς οικονομικούς πόρους: εκτίμησε ότι ήταν κατάλληλη η πρόταση της Κομισιόν για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό (2021 -2027).

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Δεκέβριο εξέφρασε την ανησυχία της για την πρόταση της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ που προέβλεπε δραστική μείωση του προϋπολογισμού της Frontex σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.