7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Φον ντερ Λάιεν για «Sofagate»: Ένιωσα πληγωμένη, και ως γυναίκα και ως Ευρωπαία

Φον ντερ Λάιεν για «Sofagate»: Ένιωσα πληγωμένη, και ως γυναίκα και ως Ευρωπαία

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση της αναφορικά με την υποδοχή που επιφύλαξε η τουρκική ηγεσία κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα προχώρησε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε λόγο για αδικαιολόγητη συμπεριφορά εκ μέρους της γειτονικής χώρας, ενώ σημείωσε πως «ένιωσε πληγωμένη ως Ευρωπαία και ως γυναίκα».

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε πως «είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν. Είμαι η πρόεδρος της Κομισιόν και με αυτόν τον τρόπο περίμενα να μου συμπεριφερθούν κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία. Σαν την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά όχι», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο που μου συμπεριφέρθηκαν. Οπότε πρέπει να συμπεράνω ότι συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;».

«Στις φωτογραφίες προηγούμενων συναντήσεων, δεν είδα έλλειψη καρεκλών, αλλά και πάλι δεν είδα καμία γυναίκα σε αυτές τις φωτογραφίες», είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι πληγώθηκε και αισθάνθηκε μόνη. «Αξιότιμοι βουλευτές, πολλοί από εσάς θα έχετε παρόμοιες εμπειρίες στο παρελθόν – ειδικά οι γυναίκες μέλη αυτού του Σώματος. Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε ακριβώς πώς ένιωσα. Ένιωσα πληγωμένη και μόνη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία», ανέφερε.

«Επειδή δεν πρόκειται για διάταξη θέσεων ή πρωτόκολλο. Αυτό φτάνει στον πυρήνα του ποιοι είμαστε. Αυτό αφορά τις αξίες που αντιπροσωπεύει η Ένωσή μας, και αυτό δείχνει πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσουμε προτού οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ίσες, πάντα και παντού», κατέληξε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Επίσης, για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο οποίος τόνισε ότι έχει εκφράσει τη λύπη του δημόσια, ενώ για το εάν έπρεπε να ενεργήσει διαφορετικά σημείωσε ότι αποφάσισε να μην ενεργήσει αλλιώς για να μην προκληθεί σοβαρότερο επεισόδιο.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε «την πλήρη δέσμευσή» του στη στήριξη των γυναικών και στην ισότητα των φύλων.