Follow the money από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Νίκου Παππά

Follow the money από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Νίκου Παππά

Τη διαδρομή των 3.000.000 ευρώ που σύμφωνα με την καταγγελία του Χρήστου Καλογρίτσα έλαβε προκειμένου να καταθέσει εγγυητική για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λειτουργώντας όπως έχει υποστηρίξει ως «μπροστινός» της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατ' εντολή του Νίκου Παππά, αναζητεί η προανακριτική επιτροπή.

Στη λογική follow the money, o εισηγητής της ΝΔ, Αθ Πλεύρης απέστειλε επιστολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το αν έχει διερευνηθεί η διαδρομή του χρήματος που έφτασε σε εταιρεία συμφερόντων του υιού του Χρήστου Καλογρίτσα μέσω της Τράπεζας Αττικής.

Η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται με ενδιαφέρον διότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα προς αυτή από αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε και από την Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Όπως βέβαια δεν είναι γνωστό αν έχει υπάρξει και οποιαδήποτε αναφορά προς την αρχή που σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει κινηθεί με ταχύτητα.

Στην επιστολή προς την Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρεται ότι «Την 29.08.16 εξεδόθη από την ATTIKA BANK εγγυητική επιστολή με αριθμ. LD/069/050/183544-183545 ποσού 3.000.000 ευρώ για λογαριασμό της εταιρίας με την επωνυμία «Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ Καλογρίτσας ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΕ» για συμμετοχή στο διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών. Το ποσό το συγκεκριμένο κατέληξε στο λογαριασμό της ανωτέρω εταιρίας μέσω τρίτης εταιρίας από έμβασμα που έγινε από το εξωτερικό».

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να ενημερωθεί η προανακριτική:

1. Εάν το συγκεκριμένο έμβασμα ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητα της προέλευσης του και τη διαδρομή του, καθώς και οι λογαριασμοί που αφορούν στη συγκεκριμένη συναλλαγή  και ποια η τύχη του ελέγχου. 

2. Για την ακριβή διαδρομή του ποσού και τους λογαριασμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα όσα έχουν κατατεθεί από μάρτυρες ενόρκως στην Επιτροπή μας για τη συγκεκριμένη διαδρομή του εμβάσματος.

Επίσης καλείται η Τράπεζα της Ελλάδας «Όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων Σας ελέγξετε το σύνολο των λογαριασμών που χρησιμοποιηθήκαν για το συγκεκριμένο ποσό και μας ενημερώσετε προς τούτο».

Η διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που αποτελεί και την αιτία της διαμάχης μεταξύ CCC και του Χρήστου Καλογρίτσα αποτελεί σημαντική παράμετρο της υπόθεσης. Ο κατασκευαστής και αποκαλούμενος «κόκκινος εργολάβος» έχει υποστηρίξει (αναμένεται και η κατάθεσή του στην προανακριτική που προσδιορίστηκε για την προσεχή εβδομάδα) έχει υποστηρίξει πως το ποσό αυτό αποτέλεσε ένα είδος προκαταβολής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής που δόθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στις τηλεοπτικές άδειες.

Μάλιστα έχει σημειώσει ότι για να καταστεί εφικτή η κατάθεση των χρημάτων πραγματοποιήθηκε μια εικονική σύμβαση σύμφωνα με την οποία αναλάμβανε να εκτελέσει έργο στη Μέση Ανατολή για λογαριασμό της CCC. H κατασκευαστική αρνείται την εικονικότητα και υποστηρίζει πως το ποσό δόθηκε ως προκαταβολή για εργολαβία σε έργο που είχε αναλάβει, αν και ο Χρ. Καλογρίτσας έχει δηλώσει πως δεν θα μπορούσε ποτέ να το εκτελέσει σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα έφτασαν στην Τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου έχοντας όμως πριν πραγματοποιήσει άλλες διαδρομές. Η διαδρομή του χρήματος πάντως θα δώσει μια πρώτη εικόνα.

Υπενθυμίζεται πως ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει δώσει στη δημοσιότητα και έχει καταθέσει και στον εισαγγελέα στοιχεία αλληλογραφίας που αναφέρονται στα χρήματα και τους λογαριασμούς κατάθεσής με ενδεικτικότερο τα παρακάτω:

1. «Από: Fouad Khoury @ccc.me>

Προς: ALianos

Σαβ, Αυγ 27, 2016 05:34 μ.μ.

Αγαπητέ Κυριάκο,

Όπως έχει γίνει αντιληπτό και από τις δύο πλευρές, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να λειτουργήσει αυτό εξαιτίας του ότι η ελληνική επωνυμία της εταιρείας είναι μέρος του swift.

Εναλλακτικά, συντάσσω συμφωνητικό υπεργολαβίας για ανάθεση σ΄ εσάς Ηλεκτρομηχανολογικού έργου ποσού  40 Εκατομμυρίων Δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE). Δηλώνω ότι υπάρχει προκαταβολή ποσού 3 Εκατομμυρίων Δολαρίων, που θα  γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE) αύριο.

Ο Λευκός Οίκος είχε αναφερθεί σε λογαριασμούς φίλων  στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE),  τους οποίους μπορώ να χρηματοδοτήσω αύριο.

Από εκεί και πέρα, θα εναπόκειται στα  δικά  σου μαγικά να φέρεις τα κεφάλαια εδώ.

Σε παρακαλώ να είσαι έτοιμος για αυτό.

Δώσε μου στα στοιχεία του λογαριασμού στα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE).

Ποιος θα υπογράψει το συμφωνητικό  υπεργολαβίας.

Θα χρειαστείς πλήρη  υποδομή για εκτύπωση και σάρωση (scanning)  για να επικοινωνήσουμε ξανά το πρωί της Κυριακής πριν την εκκλησία.

Με τις ευλογίες του Θεού.»

2. «Από: Fouad Khoury @ccc.me>

Προς: kyrotobras

Κοινοποίηση: ALianos

Σαβ, Αυγ 27, 2016 06:28 μ.μ.

Αγαπητέ Κυριάκο,

Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αυτό θα δουλέψει. Τι νομίζεις?

1- Η Τράπεζα έχει ήδη δεσμεύσει 3 εκατομμύρια ευρώ  για την έκδοση της Εγγυητικής Επιστολής.

2- Θα ζητήσουμε από την Τράπεζα να δεσμεύσει  ένα δεύτερο πακέτο ΕΥΡΩ 3 εκατομμύρια ευρώ  ???????

3- Είναι οι 48 ώρες  αρκετές; Οι τράπεζες, με  τις  οποίες μιλήσαμε, μπροστά  σου μίλησαν για  δέκα μέρες και δύο εβδομάδες, για να  τελειώσουν με  τις  διαδικασίες “Συμμόρφωσης και μάθε  τον πελάτη σου (Know tour Client – KYC)”.

Μπορούμε  να πορευθούμε παράλληλα με  τις Τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αύριο το πρωί  και αν βρεθούμε σε αδιέξοδο, συνεχίζουμε με την Υπεργολαβία.

Τι νομίζεις?

Με ευχαριστίες και χαιρετισμούς (αραβική γραφή)

Fouad A Khoury ACA, MBA

Αντιπρόεδρος

Ταμείο  Χρηματοδότησης Επενδύσεων και Ασφαλίσεων του Ομίλου»

3. «Από: Κυριάκος Τόμπρας @yahoo.com>

Προς: 

1.       3.000.000 μία  φορά για  την έκδοση της εγγυητικής  επιστολής. Όχι δύο  φορές.

2.       Ζητάμε 48 ώρες μετά την συμμόρφωση στο KYC, όχι 48 ώρες μετά την έκδοση. Αυτό θα  κάνει εδώ το μέσο αποδεκτό – μετά την υπόσχεση του WH.

Πιστεύω ότι το να πάμε  παράλληλα και με  τις δύο επιλογές είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Δρ. Κυριάκος Τόμπρας»

4. «Από: Κυριάκος Τόμπρας @yahoo.com>

Προς: fkhoury

Σαβ, Αυγ 27, 2016 07:23 μ.μ.

Μετά  από αρκετές συζητήσεις σε σχέση με το BB mt 760 (ΕΕ) και τις επιπλοκές με τη διαδικασία KYC, πιστεύω πως όλοι κατανοούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να  χάνουμε τον χρόνο μας σε κάτι που ποτέ δεν θα επιτευχθεί.

Είμαι 100% σίγουρος πως η ιδέα του κ. Fouad να προχωρήσουμε με συμφωνητικό υπεργολαβίας είναι τώρα η μόνη και μοναδική ευκαιρία προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του διαγωνισμού.

Θα σας προωθήσω το συντομότερο δυνατό, τα στοιχεία της εταιρείας και του λογαριασμού, προκειμένου να προετοιμάσετε την συμφωνία και να προβείτε στην καταβολή.

Με  φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Κυριάκος Τόμπρας»

5. «Το Σαβ, 27 Αυγούστου, 2016 9:49 μ.μ., ο Fouad Khoury έγραψε:@ccc.me>

Αγαπητέ Κυριάκο

Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε  σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος  για την τελική συναλλαγή.

Οι επικεφαλής  και ο Λευκός Οίκος, και η White  Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε  αυτή τη φόρμουλα.

Η προκαταβολή θα πάει σε “φίλους” στα Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα την στείλουν τοπικά.

Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό.

Αναμένοντας τις απόψεις σας.

***Η παρούσα ηλεκτρονική αλληλογραφία στάλθηκε μέσω κινητού I-Phone***

Με ευχαριστίες & Χαιρετισμούς

Fouad A Khoury»