Φιλελεύθερος: Γαλάζια σφραγίδα – Αθήνα-Κάιρο αποκαθιστούν τη νομιμότητα

Φιλελεύθερος: Γαλάζια σφραγίδα – Αθήνα-Κάιρο αποκαθιστούν τη νομιμότητα

Με τίτλο κεντρικού θέματος «Γαλάζια σφραγίδα - Αθήνα-Κάιρο αποκαθιστούν τη νομιμότητα» κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο 8-9 Αυγούστου ο Φιλελεύθερος.

* Τα όνειρα του Ερντογάν πνίγηκαν στον Νείλο. Πλήρη αλλαγή σκηνικού στην Ανατολική Μεσόγειο σηματοδοτεί η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την οποία οι δύο ισχυρές χώρες της περιοχής βάζουν «αποτύπω­μα» που στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, αποδυναμώνοντας εμπράκτως την ισχύ το παράνομου τουρκολιβυκoύ μνημoνίου. Ταυτόχρονα η αιφνιδιαστική κίνηση της Ελλάδας να προκαλέσει ισοδύναμο τετελεσμένο με την υπογραφή της Συμφωνίας, δύναται να δημιουργήσει νέα δεδομένα για το χρονοδιάγραμμα έναρξης ή μη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Στο τραπέζι εναλλακτικά σχέδια αν η Τουρκία τορπιλίσει τη διαδικασία.

- Οφέλη και ζημιές από τον διάλογο

Debate για τα ελληνοτουρκικά. Δύο έγκριτοι πανεπιστημιακοί, οι Κ. Υφαντής και Αφ. Λαγγίδης μας διαφωτίζουν για τις τελευταίες πολυεπίπεδες εξελίξεις.

- Ανάλυση Γ. Σεφερτζή: Τουρκία: Από τη μεγαλομανία στην αμηχανία

Για την Τουρκία, η κατάσταση που δημιουργείται είναι μπρος βαθύ και πίσω ρέμα. Αν παγώσει μέχρι νεωτέρας τις διερευνητικές επαφές, θα της είναι πολύ δύσκολο να βρει μια δικαιολογία που να μην την εκθέτει διεθνώς και μάλιστα στα μάτια δυνάμεων στη στήριξη των οποίων υπολογίζει. Αν προσέλθει σε αυτές ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτε, θα αποδυναμώσει τη διπλωματική της θέση στην περιοχή.


Διαβάστε ακόμη στον Φιλελεύθερο:

- Επιτελείο μάχης για την ανάκαμψη με όπλο τα 72 δισ. ευρώ

Μετωπική με τους αντι-μεταρρυθμιστές μετά τις κυβερνητικές αλλαγές. Προτεραιότητα η σταδιακή απορρόφηση των κονδυλίων ώστε να πέσει “ζεστό χρήμα” στην αγορά και να στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

- Ανάλυση Β. Κοντογιαννόπουλου: H μεγάλη πρόκληση για Ευρώπη και Ελλάδα

Έπειτα από μια δεκαετία κρίσης και παρακμής, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να γυρίσει σελίδα. Δύο είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται. Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και πρόσφορες πολιτικές συνθήκες για την εφαρμογή του.

- Ο Τσακαλώτος, ο Πολάκης και οι άλλοι

Παλαιοκομματικοί, προεδρικοί, «53+», πρώην Πασόκοι και γεφυροποιοί αναζητούν ρόλο για την επόμενη ημέρα και αναμένουν το συνέδριο προκειμένου να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς

- Συνέντευξη Γιάννης Μπούγας: Βάσει σχεδίου δρούσαν οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής θεωρεί πως είναι «επιβεβλημένο καθήκον του κ. Παπαγγελόπουλου απέναντι στην Αλήθεια, την Ιστορία και τη Δικαιοσύνη να απαντήσει επιτέλους και στην ουσία των κατηγοριών»

- Ο καυτός Σεπτέμβρης της Βουλής

Υπάρχουν δικογραφίες και ανοικτές υποθέσεις στις οποίες αναφέρονται πρώην υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που βρίσκονται είτε στα συρτάρια της Βουλής είτε στη Δικαιοσύνη και θα καταστήσουν υποχρεωτική την κοινοβουλευτική διερεύνηση.

- Μέτρα ακόμη και κάθε μέρα για να αποτραπεί το 2ο κύμα

Σε εγρήγορση κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές για την αύξηση των κρουσμάτων. Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας. Στο τραπέζι τοπικά lock downs, “¨μάσκες παντού” και στοχευμένες παρεμβάσεις.

- Το κίνημα των “ξεμάσκωτων” - Του Μπάμπη ο τράχηλος μάσκα δεν υπομένει

Επιχειρήματα κατά του περιορισμού στην ελεύθερη διάδοση fake news, συνταγματικές παρερμηνείες, Ραχήλ Μακρή, καλλιτεχνικά μαλλιοτραβήγματα και επανασταστικός ιδεασμός συμμαχούν σε έναν υπέρ πάντων αγώνα εναντίον της μάσκας. Δηλαδή υπέρ του δικαιώματος να μολύνεις τους γύρω σου για να μη νιώσεις φιμωμένος η άβολα.

- Η παγκόσμια κούρσα για το εμβόλιο – Πόσο κοντά βρισκόμαστε

Δισεκατομμύρια ευρώ, εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες και χιλιάδες επιστήμονες έχουν επιδοθυεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να παρασκευάσουν το εμβόλιο που θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από τη χειρότερη πανδημία των τελευταίων εκατό χρόνων. Ομως, πόσο κοντά βρισκόμαστε από αυτό το ιατρικό ορόσημο;

Διαβάστε ακόμη:

- Ο Λίβανος στο χείλος του γκρεμού και της διάλυσης

Ο Λίβανος διαθέτει μακρά προϊστορία εμφύλιων συγκρούσεων και πολέμων, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως εθνοτικό και θρησκευτικό αμάγαλμα στη Μέση Ανατολή. Η τραγωδία της Τρίτης μπορεί να τον οδηγήσει για μια ακόμη φορά στον γκρεμό.

- Έφυγε ο αρχιτέκτονας, κινδυνεύει το οικοδόμημα

Ο θάνατος του 83χρονου ηγέτη των εθνικιστ΄λων και του SDLP, Τζον Χιουμ, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1998, μαζί με τον συνυπογράφοντα ενωτικό Ντέϊβιντ Τριμπλ, έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Βόρεια Ιρλανδία

- Οι μνήμες και το νέο πυρηνικό “πόκερ”

Με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τον όλεθρο στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, “οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν και αυτό οδηγεί σε αυξανόμενη αφέλεια” Οι χαλαρότεροι κανόνες που ανοίγουν τις ορέξεις για επανεκκίνηση των πυρηνικών δομικών

- Συνέντευξη Γ. Κουμεντάκης: Λέμε “όχι” στην εποχή της εσωστρέφειας

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μιλάει για τη νέα εποχή, τις παραγωγές που ετοιμάζει αλλά και τις “άδικες επιθέσεις”.

- Ολυμπιακός: Ο φόβος για τον “μοιραίο” δεύτερο τερματοφύλακα

Ο “κρύος” Αλέν χάλασε το ταξίδι των ερυθρόλευκων στην Ευρώπη. “Καληνύχτα” για το ελληνικό ποδόσφαιρο που κατρακυλά στην 18η θέση της UEFA και πέφτει στη...Γ΄Εθνική. Τι κρατάει, τι αφήνει ο Πρωταθλητής.