Fed: Διατηρεί τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα

Fed: Διατηρεί τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της στο τρέχον εύρος, από 0% έως 0,25%, την ώρα που ο στόχος για τον πληθωρισμό στο 2%, παραμένει αμετάβλητος.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η διατήρηση το επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 0% έως 0,25% τονίζοντας παράλληλα ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το εύρος στόχων έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φτάσουν σε επίπεδα που θα αντιστοιχούν σε μέγιστη απασχόληση και σε πληθωρισμό 2%.

Στην ανακοίνωσή της μετά το τέλος της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, η Fed επισημαίνει ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει αλλά παραμένει κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο. Προειδοποίησε βέβαια ότι η πανδημία του κορονοϊού εγείρει σημαντικό κίνδυνο για το outlook της οικονομίας.

Παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αγορά τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου, αλλά και τίτλους ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε "Η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη και θα κινηθεί γρηγορότερα εάν η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική συνεχίσουν να συνεργάζονται με στόχο να παρέχουν στήριξη στην οικονομία ώστε να σταθεί στα πόδια της". Πρόσθεσε επίσης οτι η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα συνεχίσει να επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.