Εξι τουρνουά και 30.000 θεατές, έτσι προετοιμάζονται για το Open στην Αυστραλία

Εξι τουρνουά και 30.000 θεατές, έτσι προετοιμάζονται για το Open στην Αυστραλία

Η διεξαγωγή έξι τουρνουά τένις ταυτόχρονα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει το Melbourne Park της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Οι αγώνες έχουν τον χαρακτήρα της προθέρμανσης ενόψει του Open, του πρώτου Grand Slam της χρονιάς. Με τις τενίστριες και τους τενίστες να βγαίνουν από την καραντίνα σιγά σιγά, έφτασε η στιγμή των πραγματικών τεστ για τους διοργανωτές, αλλά και για τους αθλητές που δεν προπονήθηκαν όπως ακριβώς επιθυμούσαν.

Τρία τουρνουά ανδρών και άλλα τόσα γυναικών θα διεξάγονται παράλληλα – όλα σε ένα μέρος. Στο ATP Cup θα λάβει μέρος και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει δημιουργηθεί και για τους αγώνες του Νόβακ Τζόκοβιτς αλλά και του άλλου μεγάλου φαβορί για το τρόπαιο, του Ραφαέλ Ναδάλ. Συνήθως αυτές οι διοργανώσεις γίνονταν σε άλλες πόλεις: στο Μπρίσμπεϊν, στο Περθ, στην Αδελαΐδα, αλλά οι αρχές τις μετέφεραν όλες στη Μελβούρνη. Οι διαδικασίες, δε, έχουν προσελκύσει και το ενδιαφέρον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο μια και δίνει μια... ιδέα για το τί χρειάζεται να γίνει ώστε υπάρχει η ταυτόχρονη διαχείριση πολλών τουρνουά σ' ένα σημείο.

Στο μεταξύ, η τοπική κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτόρια, ανακοίνωσε πως περιμένει μέχρι και 30.000 θεατές την ημέρα στα γήπεδα όταν αρχίσει το Open στις 8 Φεβρουαρίου. Από την προημιτελική φάση ο αριθμός θα μειωθεί στους 25.000 μέχρι την τελευταία ημέρα – την 21η Φεβρουαρίου. Ο στόχος είναι να δουν τα παιχνίδια 390.000 θεατές, δηλαδή το 50% σε σύγκριση με τις διοργανώσεις πριν τον κορονοϊό.

Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει απορίες στους παίκτες που έμειναν σε καραντίνα και όχι μόνο. Αποσβολωμένες κοιτούσαν τους χιλιάδες θεατές στο ματς τους στην Αδελαΐδα η Ναόμι Οσάκα με την Σερίνα Γουΐλιαμς. Η εξήγηση που δόθηκε από τους υπεύθυνους είναι πως οι Αυστραλοί για δέκα και πλέον ημέρες δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού και οι κάτοικοι πέρασαν δύσκολα για ν' ανακτήσουν ορισμένες από τις ελευθερίες τους. Η στάση τους μάλλον δικαιώθηκε καθώς ανιχνεύθηκαν πολλαπλά κρούσματα μεταξύ των 1.700 ανθρώπων που ταξίδεψαν στη χώρα για το τουρνουά. Στα πρώτα παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί φαίνεται κιόλας φίλαθλοι χωρίς μάσκες και δίχως να τηρούν τις αποστάσεις.