8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Εξαδάκτυλος: Η Όμικρον κυριαρχεί αλλά δεν έχει εκτοπίσει την Δέλτα

Εξαδάκτυλος: Η Όμικρον κυριαρχεί αλλά δεν έχει εκτοπίσει την Δέλτα
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

«Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον κυριαρχεί, δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα» επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως «ένα σημαντικό ποσοστό από τα κρούσματα που μετρώνται καθημερινά είναι από αυτή τη μετάλλαξη» και μάλιστα πως «οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εντατική, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πάσχουν από τη μετάλλαξη Δέλτα και αυτό μας προβληματίζει».

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ για τη μεγάλη θνησιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «η Δέλτα έχει άλλη δυναμική. Είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον και αυτό το γεγονός μας δίνει και τις πολλές απώλειες στα νοσοκομεία»

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πώς «σχεδόν όλες οι απώλειες προέρχονται από ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών. Αυτό θα είχε αποφευχθεί αν οι συνάνθρωποί μας είχαν ακούσει τις διαρκές εκκλήσεις μας για τον εμβολιασμό» και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η δεξαμενή των ανεμβολίαστων, δυστυχώς, μειώνεται καθημερινά με 70 – 80 συμπολίτες μας, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό».

Για την παράταση των περιοριστικών μέτρων

Σχετικά με τη συνεδρίαση της Επιτροπή των Ειδικών και την παράταση των περιοριστικών μέτρων για μία εβδομάδα, ο ίδιος δεν θέλησε να προκαταβάλει την όποια απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και σημείωσε πως «το τμήμα της κοινωνίας που καλούμαστε να προφυλάξουμε αρνείται να προστατεύσει τους ίδιους αλλά και την κοινωνία. Ας σκεφτούμε πώς είμασταν πέρυσι τέτοια εποχή και πώς είμαστε φέτος προφανώς και έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο αριθμό της ελευθερίας μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επηρεάζει τους επιστήμονες στη λήψη των αποφάσεων τους για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε: «Τα μέτρα λαμβάνονται με βάση όλους τους αριθμού της πανδημίας: Ελέγχοντας τη διασπορά και για να μην πιεστεί το σύστημα της Υγείας. Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι εξαντλημένοι εδώ και δύο χρόνια. Οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα έχουν επιστρατευτεί – για τρίτη φορά- και με τρόπο άτσαλο. Έχουμε μια δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των άλλων παθήσεων” είπε και πρόσθεσε ότι “είμαστε σε καλύτερα νερά από ότι ήμασταν».

Για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Αναφορικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που έχει αρχίσει να επιβάλλεται, ζήτησε από τους πολίτες που έχουν καθυστερήσει τον εμβολιασμό τους να πάνε να το κάνουν άμεσα για να μη χρειαστεί να το πληρώνουν, ενώ όσον αφορά τους φόβους που τυχόν μπορεί να έχουν για τα εμβόλια έναντι του κορονοϊού επισήμανε ότι «η αποτελεσματικότητά τους φτάνει το 95%».