Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 08:30
Τελευταία ενημέρωση: 09:42

-A +A

Ευρωπαϊκές χώρες θα υποδεχθούν ανήλικους πρόσφυγες από Ελλάδα

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 08:30
Τελευταία ενημέρωση: 09:42
Ευρωπαϊκές χώρες θα υποδεχθούν ανήλικους πρόσφυγες από Ελλάδα
-A +A

«Εθελόντριες» χώρες της Ευρώπης σκοπεύουν να υποδεχθούν ως και 1.500 ανήλικους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται σε νησιά της Ελλάδας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας, τη νύχτα της Κυριακής.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» για να αντιμετωπιστεί η «δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση για 1.000 ως 1.500 παιδιά που βρίσκονται στα νησιά» του Αιγαίου, επισήμανε η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Άγκελα Μέρκελ στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που την αποτελούν (CDU/CSU και τους SPD) το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για παιδιά τα οποία ασθενούν και έχουν επειγόντως ανάγκη ιατρικής περιποίησης, καθώς και για ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 14 ετών, στην πλειονότητά τους κορίτσια.

Τα κόμματα της αριστεράς στη Γερμανία ασκούν πίεση εδώ και πολλές ημέρες προκειμένου η Ευρώπη, ειδικά το Βερολίνο, να αναλάβει την αναδοχή παιδιών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ή προσπαθούν να μπουν στην ελληνική επικράτεια στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας.

Παράλληλα, ορισμένα στελέχη της συντηρητικής παράταξης της Μέρκελ εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις, εκφράζοντας την ανησυχία πως αυτό θα στείλει το λάθος «σήμα» στους μετανάστες, δηλαδή, όπως υποστήριξαν, ότι είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στη χώρα.

Η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες στη διάρκεια της κρίσης του 2015, γεγονός που προκάλεσε πολιτική αναταραχή κι αποδυνάμωσε την καγκελάριο Μέρκελ, δίνοντας ώθηση στην άκρα δεξιά.

Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε την 29η Φεβρουαρίου πως παύει να τηρεί τη συμφωνία που είχε κλείσει τον Μάρτιο του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προέβλεπε ότι οι πρόσφυγες, κυρίως οι Σύροι, θα παρέμεναν στην τουρκική επικράτεια με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα