Ευρωβαρόμετρο: Σταθερά υπέρ του Ευρώ οι Έλληνες με ποσοστό 60%

Ευρωβαρόμετρο: Σταθερά υπέρ του Ευρώ οι Έλληνες με ποσοστό 60%

Τη στήριξή τους στο νόμισμα του ευρώ εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες στο Ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν το ευρώ έκανε καλό ή κακό στην χώρα, οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 60%, ότι είχε θετική επίδραση, ενώ αντιστοίχως ψηλή (70%) είναι και η στήριξη στο Ευρώ ως προς την επίδραση του στην Ε.Ε Σε ποσοστό 78%, οι Έλληνες απαντούν ότι η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος δεν άλλαξε το αίσθημα τους ως προς το αν αισθάνονται Ευρωπαίοι.

Στο ερώτημα αν η χώρα σας χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την κατάσταση της, η απάντηση ήταν θετική σε ποσοστό 75%, αρκετά μικρότερη όμως από την πρώτην Ιρλανδία με 90%. Παράλληλα σημειώνουν ότι η χώρα έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας με 91% και 88% αντίστοιχα. 

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους βλέπουν το ευρώ ως κάτι θετικό για την Ε.Ε στο σύνολό της. Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία και Ισπανία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που έχουν θετική γνώμη για το ευρώ, με την θετική ανταπόκριση να φτάνει ή ακόμα και να ξεπερνά το 80%.

Η μεγαλύτερη έκπληξη και αλλαγή από το περσινό Ευρωβαρόμετρο ήταν στην Ιταλία, αφού 74% των Ιταλών δήλωσαν ότι βλέπουν το ευρώ ως θετικό για τη χώρα τους – ποσοστό που εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη συμμετοχή 17.000 πολιτών σε χώρες της Ευρωζώνης