Ερντογάν: Δίκαιες και νόμιμες οι ανησυχίες μας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Δίκαιες και νόμιμες οι ανησυχίες μας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε τηλεφωνικά στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια της σχετικά με τις υποψηφιότητες για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας «βασίστηκαν σε δίκαιους και νόμιμους λόγους», σύμφωνα με το γραφείο του Ερντογάν την Παρασκευή.

«Αμφότερες οι χώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ότι έχουν άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ότι είναι έτοιμες να δείξουν αλληλεγγύη στη συμμαχία», φέρεται να είπε ο Ερντογάν στον Στόλτενμπεργκ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε πως η πρόοδος στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλανικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη αυτόν τον μήνα, εξαρτάται από τις απαντήσεις τους στα αιτήματα της Τουρκίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα ότι θα συγκαλέσει ανώτερους αξιωματούχους από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα.